Szeged és környéke

2014.05.30. 17:33

Iron Maiden a Sörfőzde fesztiválon

Szeged - A hűvös idő és a húzós árak ellenére sok szegedi látogatott ki a hétvégén az első sörfőzde fesztiválra a Dugonics térre. <br>

Munkatársunktól

"Borra sör, forever"! - mondta vidáman [namelink name="Takács Miklós"] szombaton délután az első szegedi sörfőzde fesztiválon a Dugonics téren. Az egyetemista fiatal ezzel jelezte: bár a sörünnep előtt egy héttel még a tíz napos borfesztivál zajlott a belvárosban, egyáltalán nem esett rosszul neki a borok megkóstolása után néhány korsó házi főzésű sört legurítani. A három napos rendezvényen tucatnyi sörmanufaktúra árulta házi sörét, és egyéb különlegességeket.

Iron Maiden a Sörfőzde fesztiválon. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A kecskeméti Alföldi kézműves sörfőzde például a híres Iron Maiden zenekar énekesének, Bruce Dickinsonnak is elhozta saját fejlesztésű "Tooper" névre hallgató angol sörét a szegedieknek. Az ale sörnek, ahogy pudingos, dupla csokis és banános társának, palackja ezer forint volt. - Nekünk palackonként százhúsz forint rajta a nyereségünk, ezért nem is a pénzért csináljuk, hanem hogy minél több emberrel megismertessük az angol söröket. Egy angol kocsmában minimum kétszáz üveges sör között választhatnak az emberek, ott nagyobb a sörkultúra, mint idehaza és természetesen a fizetések is magasabbak - mondta a kecskeméti Palya Károly. A sörmester egyedül az időjárásra panaszkodott.

Iron Maiden a Sörfőzde fesztiválon. Fotó: Frank Yvette (galéria)


- Még a hűvös idő ellenére is sokan álltak sorba sörért, de ha negyven fok lenne, egész nap csapolnék. Talán majd jövőre - mondta. A szegediek a borfesztiválhoz hasonlóan sok helyen itt is kóstolgattak, mielőtt vásárlásra adták volna a fejüket, hiszen kevesen tudták, hogy például a Ravasz hód, vagy a Kárpi barnamedve fantázianevű sör alatt milyen ízvilágot is kell érteni. A sörfőzde fesztiválról vágott az éjszakába egy legénybúcsút tartó, egyen pólót viselő csapat is: a világos kék felsőn a vőlegény mellett egy Darth Vader fejű menyasszony állt, aki a Csillagok háborújának egyik főgonosza volt. "Útban a sötét oldal felé" - olvashattuk az aláírt feliratot.

Korábban

A háromnapos rendezvényen ötven különféle nedűt kóstolhatnak végig a sörbarátok: a hagyományos fajták mellett mérnek kivis, narancsos-mézes, ribizlis, epres, meggyes-barna és számos más ízesített sört. A vendégek többek között belekóstolhatnak a zsombói, miskolci, békésszentandrási, soltvadkerti és fóti sörmanufaktúrák termékeibe: egy korsó sört 400 és 1200 forint között árulnak.

Őszi sörfesztivál nyílt Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!