Szeged és környéke

2014.08.28. 00:14

Oda a Wagner-udvar mediterrán varázsa

Mediterrán udvart építettek a 2000-es évek elején a szegedi Wagner-házban díszburkolattal, délszaki növényekkel, hangulatos üzletekkel. Mára az udvar gazos, a vakolat mállik, és mindössze egy fotószalon fogadja az ügyfeleket.

Fekete Klára

– Már csak mi maradtunk a korábbi 6 bérlő közül, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Androméda elköltözött, a teaház és a sportoutlet becsődölt, de volt itt diákmunka-közvetítő és fordítóiroda is – sorolta a közelmúlt történéseit [namelink name="Suták Éva"], a fotóműterem tulajdonosa. – Bennünket is csak akkor találnak meg az ügyfelek, ha nyitva áll a kapu: akadnak lakók, akik fényes nappal bezárják.

Már csak a kert emlékeztet a mediterrán jellegre – de a gyomok miatt már az is csak nyomokban. Fotók: Karnok Csaba

Már csak a kert emlékeztet a mediterrán jellegre – de a gyomok miatt már az is csak nyomokban. Fotók: Karnok Csaba

A fényképészműtermet ismerik a szegediek, 1938 óta fotózkodhatnak ugyanezen a helyen az emberek. Az üzletet 1973-tól 2007-ig [namelink name="Lovasi Margit"] bérelte, Sutákék tőle vették át a helyiségeket.

Szétnéztünk a Wagner-udvarban: a kapualj teli poros, üres kirakatokkal, bent potyog a vakolat a homlokzatról, néhány foltot amatőr módon tapasztottak be. Az egyik falból már egy fácska is kinőtt. A „mediterrán jellegre" a növényzet utal: a bőségesen termő füge- és gránátalmafa, a tuják, a levendulák. De hiába a régi tervezők igyekezete, ha a kertet a gyomok uralják, és előbb-utóbb le is győzik a délszaki növényeket.

Suiták Éva: Bennünket is csak akkor találnak meg az ügyfelek, ha nyitva áll a kapu. Fotó: Karnok Csaba

Suiták Éva: Bennünket is csak akkor találnak meg az ügyfelek, ha nyitva áll a kapu. Fotó: Karnok Csaba
Információink szerint a bérlők nem tudták fizetni a magas bérleti díjakat, több cég úgy költözött ki az üzletéből, hogy visszaadták a bérleti jogot az IKV-nak, és egy fillért se kaptak érte. Ezt megerősítette [namelink name="Samu Attila"], az Androméda Ingatlanszolgáltató Centrum ügyvezetője is. – 2011-ben jöttünk el a Wagner-udvarból, mivel magasak voltak a bérleti díjak. A szabadpiacon jóval kedvezőbbek a feltételek.

Beszéltünk aggódó szegediekkel: nem értik, miért „jobb", ha lepusztul egy ingatlan, ahelyett, hogy lennének benne bérlők, akik gondját viselnék.

A Wagner-ház

A Klauzál tér 7. számú, klasszicista homlokzatú Wagner-ház a 19. század elején két polgárház egybeépítésével keletkezett. Eredetileg Zseravitz János gyáros és kereskedő építtette, de 1877 decemberében már Wagner Ferenc Antal vászonkereskedő tulajdona volt. A házat az 1980-as évek elején felújították. Az udvar jellegzetesen szegedi, klinkertéglás burkolata a Kárász utca és a Klauzál tér felújításával egy időben, a 2000-es évek elején készült el. A lakások bejárata a belső udvarban egy függőfolyosóra nyílik, jelenleg 7 nevet számoltunk össze a postaládákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!