Szeged és környéke

2014.09.11. 21:35

Folytatódhat a kutyaterápia a szegedi gyermekpszichiátrián

Szeged - Kétszázezer forinttal támogatta Varga Róbert, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje a szegedi gyermekpszichiátrián folyó kutyaterápiás programot, miután kiderült: anyagi nehézségek miatt kétségessé vált a folytatása. Fél éve, heti rendszerességgel érkezik ide két golden retriever, a költségeket azonban már nem tudták tovább finanszírozni.

Timár Kriszta

Megszeppent kisfiú lépett be csütörtök reggel a szegedi gyermekklinika gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályának tornatermébe. Azért érkezett, hogy Mazsolával, a golden retrieverrel játsszon. A gyereknek azonban láthatóan nem volt kedve hozzá: sem jutalomfalatot nem akart neki adni, se feladatot. Öt percig tudta is magát tartani, aztán miután a kutya az ő halk, bizonytalan utasítására is szó nélkül lefeküdt, megtört, és önfeledten simogatni kezdte az állat hasát.

Január óta minden csütörtökön két terápiás kutya érkezik az intézménybe, hogy elősegítsék az osztályon kezelt gyerekek gyógyulását. – Egyénileg vagy kisebb csoportokban vesznek részt a foglalkozásokon. Az eddigi tapasztalataink nagyon biztatók: mindannyiuknak csökkent a szorongása, és fokozódott az önbizalma – mondta el [namelink name="Vetró Ágnes"] osztályvezető egyetemi tanár. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor egy korábban nem beszélő gyerek a harmadik alkalom után a kutya fülébe súgta élete első szavát.

A programot a Tappancs Állatvédő Alapítvány terápiás munkacsoportja valósítja meg az intézményben, a sikeres együttműködés folytatása azonban anyagi problémák miatt kérdésessé vált.

– A terápiás kutyákat Hódmezővásárhelyről kellett minden alkalommal Szegedre utaztatni – ennek költségét az osztály alapítványa állta. A béreket és a kutyák orvosi kezelését eddig mi finanszíroztuk – mondta el [namelink name="Szerencsés Tilla"], a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kutyaterápia a szegedi gyermekpszichiátrián. Fotó: Frank Yvette (Galéria)


Mazsola és Tádé rengeteg olyan oltást kap, amelyeket egy átlagos kutyának nem kell, hiszen ők egészségügyi intézményben dolgoznak. Az állatok értéke már most meghaladja fejenként a másfél millió forintot. Költségeiket azonban a továbbiakban már egyik alapítvány sem tudta vállalni.

Hogy tegnaptól mégis folytatódhatott a program, az annak köszönhető, hogy [namelink name="Varga Róbert"], a Fidesz–KDNP szegedi képviselőjelöltje tegnap kétszázezer forintot adományozott erre a célra, amelyből november végéig minden foglalkozás finanszírozása megoldottá vált.

– Azt gondolom, ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna ez a pénz – mondta, miután ő is végignézte, ahogyan a zárkózott kisfiút öt perc alatt feloldotta a barátságos állat. Ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is támogatja majd ezt a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!