Szeged és környéke

2014.11.20. 19:32

Csikktenger a Toldy utcában

Szeged - Cigarettavégek szorultak a díszburkolat közötti résekbe, amit nehéz takarítani. A Toldy utcában két szórakozóhely üzemel: hiába seprik a járdát, a csikkeket szinte lehetetlen eltüntetni. Pótolni kellene a hiányzó fugaanyagot.

K. K.

A díszburkolat rései közé szorult csikkektől fehérlik a Toldy utca. A takarítása nem egyszerű, mert a díszkövek közötti fuga lesüppedt, de még így is könnyen kijön a közé szorult szeméttel együtt. – Nagynyomású körkefés géppel takarítjuk a klub előtti területet – magyarázta [namelink name="Csaba Levente"]. A JATE Klub üzletvezetője azt mondta, hiába tesznek ki több hamutartót is, a vendégek gyakran egyszerűen csak eldobálják a csikkeket az utcán. Minden nyitás előtt, naponta felsepernek a szórakozóhely előtt, ami nem elég, ezért próbálták ki a nagynyomású gépet. Az utat megtisztítani azonban nehezebb, mert a fuga nem szilárd, emiatt a porszívózás sem megoldás, de nem tudják, mi mást lehetne tenni – tette hozzá.

Napi rendszerességgel seprik a szemetet a Blues Café munkatársai is az üzlet előtt. Az utat csak akkor teszik rendbe, ha például törött üveget találnak rajta. – Nehéz rendet tartani, mert a közelben lévő dohánybolt és az éjjel-nappali miatt nagy a forgalom errefelé. Hiába teszünk ki 3-4 hamutartót is, sokan eldobálják a csikkeket, amiket képtelenség kiseperni a burkolat réseiből – mondta [namelink name="Kiss Szabolcs"] üzletvezető.

Nem könnyű feltakarítani a Toldi utcát. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)


A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai tudnak a problémáról: a területet hetente egyszer, a hét elején seprik. – A fugákban azért marad meg a csikk, mert hiányzik, illetve leülepedett a fugázóanyag, amit pótolni kellene – mondta [namelink name="Sugár László"]. A közterület-fenntartási szállítási csoport vezetője hozzátette, hogy a gépi seprést nem javasolja, mert a gép seprő-szívó üzemmódban kiszívja a maradék, besepert fugaanyagot. – Helyi rendeletekben szabályzott az ingatlantulajdonosok köztisztasági és síkosságmentesítési feladatköre az ingatlanhoz kapcsolódó közterületi szakaszon. Ennek megkövetelése még nem kielégítő. A szabályzást szigorúan be kellene tartatni, illetve szankcionálni – magyarázta a szakértő.

Rá sem kellene gyújtani

Több mint egymilliárd ember dohányzik rendszeresen a világon, ez a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, vagyis jelenleg több mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ezért minden év novemberének harmadik csütörtökjén arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy egy napig függesszék fel káros szenvedélyüket. Magyarországon minden harmadik ember dohányzik, ezt az arányt évek óta nem tudják visszaszorítani. A fiatalok egyre hamarabb kezdik: minden ötödik 10 éves már elszívta élete első cigijét. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány – derül ki a Magyar Kardiológusok Társasága sajtóközleményéből.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!