Szeged és környéke

2014.11.26. 19:30

Kéknyelv: továbbra is indokolt a védekezés

Csongrád megye - A járványkitörésekkel együtt eddig 30 gazdaságban mutatták ki a kéknyelv betegség vírusát Csongrád megyében.

Munkatársunktól

Hat eset kivételével kis létszámú gazdaságokban állapítottak meg járványkitörést a szakemberek Deszken, Hódmezővásárhelyen, Székkutason, Mártélyon, Csanádpalotán, Szatymazon, Ópusztaszeren, Balástyán, Ásotthalmon, Szeged-Szőregen, Szeged-Kiskundorozsmán és Röszkén.

A megyében eddig 94 állatot kellett kiemelni; a leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak állami kártalanítás jár. [namelink name="Varga Márta"], a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a megye 1483 gazdaságában 54 ezer 542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710-ből vettek vérmintát. A kitörések körül 20 kilométeres körben az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatot végeznek a kérődzőtartó gazdaságokban – ez a kör az úgynevezett megfigyelési zárlat, amely 40 napig áll fenn.

A zónába eső területeken a zárlat ideje alatt tartott állatvásárokra kérődző állatokat bevinni tilos, az állatforgalmazás is csak külön bejelentés útján, szigorú feltételekkel történhet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy 100 és egy 150 kilométeres zónát is meghatározott: ennek az állatmozgások szabályozásában van szerepe, zónán kívülre azonnali vágásra szállíthatók a kérődző állatok.

A hatóság figyelemmel kíséri a megbetegedést terjesztő szúnyogok mennyiségét. A szúnyogcsapdák továbbra is arról tanúskodnak, hogy indokolt a vérszívók elleni védekezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!