Szeged és környéke

2015.01.26. 19:03

A rohamivás a tinik között pusztít

A vizsgaidőszak végével a héten újraindul a buliszezon Szegeden, így heti több alkalommal ˝gyakorolhatják˝ a fiatalok a divatos rohamivást. A tinik műfaja ez, de nem bulis: árt az immunrendszernek, és veszélybe sodor.

Kiss Tímea

A kitűnni vágyás fordít az alkohol felé a serdülőkorban több fiatalt, de sokan általa akarnak kilépni a világból, világukból – ezért gyakorolja sok tini és fiatal felnőtt a rohamivást, azaz fogyaszt gyorsan nagy mennyiségű alkoholt.

Erre a most induló szezon számos „lehetőséget" tartogat: az egyetemi vizsgaidőszak végével ugyanis a legtöbb szegedi szórakozóhely hét közben és hétvégén is szervez partikat. Több vendéglátóegység rohamivásra sarkalló akciókkal gondoskodik a hangulatról: van, ahol 10 euróért kedvezményesen 10 felest kapni, máshol kipróbálhatjuk a Beerpongot (magyarul Sörpongot), amelyet hivatalosan 22 pohár sör „bevonásával" játszanak.

A rohamivás az 1–3 óra alatti teljes lerészegedést jelenti, amely az immunrendszert is károsítja – számolt be az MTI a chicagói Loyola Egyetem kutatóinak friss eredményeiről. A Majid Afshar vezette kísérletben az immunsejtek reakcióját figyelték meg, amelyek már 20 perccel az alkohol elfogyasztása után készültségben voltak. Az immunrendszer készültségi állapota csökkent az idő elteltével, de nem szűnt meg.

A rohamivás során rossz minőségű, olcsó italokkal ütik ki magukat a fiatalok. Fotó: Dreamstime

A rohamivás során rossz minőségű, olcsó italokkal ütik ki magukat a fiatalok. Fotó: Dreamstime
– A rohamivás arról szól, hogy a fiatalok rossz minőségű italokat, mondjuk olcsó töményeket vagy kannás bort isznak üdítőporral, és kiütik magukat, akár az ájulásig – magyarázta [namelink name="Arany Zoltán"], a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetője. Nem véletlenül fordultunk az intézményhez: ők koordinálják a Déli-Party Service (DPS) nevű szolgáltatást, amelynek keretében megkereső szolgálatuk munkatársai Szeged népszerű szórakozóhelyein végeznek prevenciós tevékenységet. Nem csak a droghasználatot próbálják megelőzni: aki az italtól rosszul van, arra vigyáznak, vizet osztanak, ha kell, taxit hívnak, vagy megkeresik a bajbajutott barátait.

 Mennyiség és tempó

Az angol kutatók amerikai nyugdíjasok vizsgálatának eredményeit elemezték. A 65 évesnél idősebb emberekből 5075 személy pontos életmódi adatait emelték ki, és alkoholfogyasztási szokásaikat nyolc éven át követték. Az iskolázottság, a jövedelem és számos egyéb, társadalmi jellemző figyelembevétele után a számszerű értékelés azt bizonyította, hogy a rohamivók agyi képessége tíz százalékkal nagyobb mértékben romlott, mint az ugyanannyit mértékletesen ivóké. A memóriájuk két és félszer lett rosszabb a nyolc év alatt.

Vigh Erikától, a drogcentrum alacsony küszöbű ellátásának vezetőjétől, a DPS koordinátorától megtudtuk: Szegeden a középiskolás korosztály gyakorolja legintenzívebben a rohamivást. – Gyakran olyan állapotban érkeznek meg a partira, hogy már be sem engedik őket – számolt be tapasztalatairól.

Arany Zoltán úgy véli: a magyar társadalom alapvetően elnéző az alkoholfogyasztással kapcsolatban, csak két esetben nem toleráljuk: ha valaki részegen belénk köt vagy lehány. Pedig felfogjuk, hogy az alkohol veszélyeket hordoz, de úgy gondoljuk, nem kell kezdeni vele semmit. – Másfelől sokszor a serdülőkor velejárója a rohamivászat, szerencsére egy idő után kikopik ez a szokás magától – utalt arra az intézményvezető, hogy a leggyakrabban nem vezet alkoholizmusig a jelenség, ám a testi épségre akkor is veszélyes. A magatehetetlen fiatal az utcán kihűlhet, könnyen bűncselekmény áldozatává válhat. Tavaly a WHO hasonló problémákra hívta fel a figyelmet. Adataik szerint világszerte több mint 3 millió ember hal meg évente az alkoholfogyasztás következtében, ami a daganatos megbetegedésektől az erőszakig különböző formában jelenik meg.

A rohamivás megelőzéséről a két szakember hasonlóan vélekedik. A legfontosabb, hogy egy berúgás után a szülők ne büntessék meg a gyereket.

– A megszégyenítés vagy megalázás a legrosszabb, amit ilyenkor egy szülő tehet. Emberi módon – az ijedtség ellenére is –, elszörnyülködés nélkül kell beszélgetni a problémáról, hogy meg merjen nyílni a fiatal, és elárulja, miért stresszel vagy szorong, miből szeretne a túlzott alkoholfogyasztással kilépni – fogalmazott [namelink name="Vigh Erika"]. – Biztosítanunk kell arról, hogy ez előfordulhat mindenkivel, de mondjuk el neki, szülőként milyen félelmeink vannak, mitől szeretnénk megóvni a serdülőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!