Szeged és környéke

2015.02.04. 22:35

A parkolás miatt háborognak az újszegediek

Szeged - Áldatlan állapotok alakultak ki az újszegedi Ligetfürdő környékén a parolással, ezért a körzet önkormányzati képviselője, Kormos Tibor (Együtt) szerda estére lakossági fórumot hívott össze.

Munkatársunktól

A 15 résztvevőt arra kérte, sorolják fel a problémáikat és tegyenek javaslatot a megoldásra. A lakosok zömmel két nagy gondjukat hangsúlyozták. Az egyik, hogy sok évtized után feloldották a parkolási tilalmat a Forrás Szálló előtti részen, a Pillich Kálmán utca és a Tóth Vendéglő között. A másik, hogy mivel a fürdővendégek megszállják a Pillich Kálmán utca két odalát, a pakoló autóktól nem lehet két irányban közlekedni, sőt gyakorta a saját garázsukba, házuk elé sem jutnak be az ott lakók. Az utcából a Szent-Györgyi Albert utcára is veszélyes kijutni, mert a parkolóktól és a növényzettől nem látni be a kereszteződést.

Fotó: DM

Fotó: DM
– Azóta neuralgikus a helyzet, amióta fizetős az Aquapolis mélygarázsa. Olyan szűk lett a Pillich Kálmán utca, hogy a kukásautó leveri a visszapillantókat - fogalmazott egy lakó. Szomszédja megjegyezte: – Az Aquapolis pluszbevételt teremtett magának, azzal nem számolt, hogy ettől a környező ingatlanok értéke csökken, mi zsebünkből vették ki a pénzt. Nem fér be a tűzoltó sem, nem tud menteni. Pókos autó sincs annyi, hogy győzze, holott aranybánya lenne neki ez a rész.

Elhangzott jó pár megoldási javaslat is. Volt, aki megállási tilalmat vezetne be, mire a többiek felzúdultak, hogy akkor ők és a vendégeik sem állhatnának meg. Más csak 10 és 22 óra között korlátozná a parkolást. Egy lakó engedélyhez kötné a megállást; a környékbeliek egy autóra és egy vendégnek kaphatnának ilyen kártyát. Elhangzott, hogy parkolási díjat kellene bevezetni, így terelnék be a fürdő teremgarázsába a vendégeket. Jöttek fantáziadúsabb ötletek is. Felvetette egy résztvevő, hogy az Aquapolis a garázsában biztosítson a helybelieknek ingyenes parkolást. Más a fürdő parkolótarifáit csökkentené – ami most külsősöknek óránként 650 forint, vendégeknek 100 –, hogy megérje használni a teremgarázst. Egy újabb felvetés szerint a Forrás mögötti, a töltés oldalában lévő kihasználatlan parkolóba irányítaná a fürdőbe érkező autósokat. Extrém ötletek is előjöttek, mégpedig, hogy betontömbökkel zárják le az érintett utcák egyik oldalát, illetve hogy annak az autónak, amelyik rossz helyen áll, engedjék le a kerekét.

Fotó: DM

Fotó: DM
Utóbbi ajánlatra Kormos Tibor azt mondta, nem is hallotta meg. A többire a képviselő, a polgármesteri hivatal és a környezetgazdálkodás munkatársa reagált. A városatya azt mondta, „nem érdemes délibábot kergetni", mert a fürdő üzleti vállalkozás, nem fog ingyen parkolókat átengedni. A szakértők hozzátettét, engedéllyel, sorompóval egy közút forgalmát korlátozni nem lehet. A fizetős parkolózónák kiterjesztésének felülvizsgálatára a decemberi közgyűlés elfogadott egy határozatot, a munka elkezdődött. Legcélszerűbbnek a megállni tilos táblák kihelyezése, az utcák egyirányúsítása és a veszélyes kereszteződésbe tükör kihelyezése látszik. A felvetéseket a képviselő megvitatja a szakemberekkel, a fürdőtől többnyelvű táblákat kér, ami a Torontál téri parkolót, illetve a teremgarázst mutatja az érkezőknek. A rendőrségtől pedig gyakoribb járőrözést kér a rend fenntartása érdekében. Az az egy világosan látszott a fórum végére, hogy nem lesz olyan megoldás, ami minden ott lakónak egyformán tetszik. Egy idősebb férfi rá is legyintett a sokféle elképzelésre: „Kár volt belenyúlni a darászfészekbe, maradt volna mindenki otthon." Erre a politikus azzal biztatta: „Nem adjuk fel. Valamilyen megoldást keresünk a problémára hamarosan."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!