Szeged és környéke

2015.02.13. 08:53

Megint a hulladéklerakóra szállítják az avart

Szeged - A szelektív hulladék gyűjtésére vonatkozó kormányrendeleta korábbi jogszabályhoz képest felhígult: nem ad lehetőséget a továbbiakban a zöldhulladék begyűjtésére, ha nincs kialakítva a gyűjtőrendszere.

Munkatársunktól

A szelektív hulladék gyűjtésére vonatkozó kormányrendelet szilveszterkor lépett életbe. A korábbi jogszabályhoz képest felhígult. Nem ad lehetőséget a továbbiakban a zöldhulladék begyűjtésére, ha nincs kialakítva a gyűjtő-
rendszere. – Ez azt jelenti, hogy a nejlonzsákba rakott falevél a kertvárosból a vegyes hulladékkal együtt a Sándorfalvi úti hulladéklerakó depóniájára kerül – tájékoztatta a közgyűlés pénzügyi bizottságát Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tehát ebből, hiába csomagolják külön a lakosok, nem lesz szelektív hulladék, és nem a komposztálóba viszik. A tévesen sárga zsákban vagy másban kihelyezett leveleket ugyanis nehéz kiválogatni a göngyölegből. Nincs technológia az elkülönítésére. A változás 4350 háztartást érint, elsősorban Újszegeden. A zöldhulladék tárolása és feldolgozása is súlyosan veszteséges, ennek ellenére – ahogyan eddig – a társaság ősszel a lombért, tavasszal pedig a nyesedékért gyűjtőjáratot indít.

Közterületen egyszerűbb. Szelektíven gyűjthető és szállítható is a rengeteg falevél. Archív fotó: Frank Yvette

Közterületen egyszerűbb. Szelektíven gyűjthető és szállítható is a rengeteg falevél.
Archív fotó: Frank Yvette

Kérdésünkre a cégvezető hozzátette, legjobb megoldás a házi komposztálás lenne. Ettől függetlenül a társaság pályázik olyan speciális ládákra, amelyeket térítésmentesen kihelyezne a lakossághoz. Az abban tárolt zöldhulladékot pedig elkülönítve össze is tudják szedni. Az igazgató megjegyezte, a sárga zsákok szabály szerint továbbra is fém-, műanyag és papírhulladék gyűjtésére valók. Mivel a jogi bizottságban panaszok merültek fel, hogy könnyen kiszakadnak a zsákok, a kérdést megvizsgálják, és egyeztetnek a gyártóval. Azzal együtt is, hogy kilóra fizetnek a csomagolóanyagért, és a költséghatékonyságra törekszenek. A sárga zsákok 60 százaléka egyébként nem szokott visszakerülni a céghez, nyilván más tárolására használja el a lakosság, holott ez a göngyöleg végig a környezetgazdálkodás tulajdona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!