Szeged és környéke

2015.03.20. 20:47

Botka részt venne egy ságváris tüntetésen

Szeged - Nyíri Kristóf filozófus szégyenletesnek nevezte, hogy Rétvári Bence államtitkár az MTA tekintélyével takarózik a Ságvári-gimnázium átnevezése kapcsán. Szerinte a kormány ne írja elő, hogy ilyen ügyekben helyi szinten mi történjen. Botka László polgármester magánemberként részt venne egy ságváris tüntetésen.

Szabó C. Szilárd

Csütörtökön közöltük [namelink name="Rétvári Bence"], az Emberi Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselőnek írt válaszát a Ságvári Endre gimnázium átnevezése ügyében. Ebből kiderül, az EMMI nem enged, megváltoztatja a Ságvári-gimnázium nevét.

Nyíri Kristóf filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja is levelet írt, de ő a Filozófiai és Történettudományok Osztálya tagjainak, amit a Facebookon is közzétett. Nyíri ezt írta: „A hírekben hallom, hogy Rétvári Bence államtitkár a szegedi Ságvári Endre gimnázium átnevezését szorgalmazva %BBaz MTA állásfoglalására%AB hivatkozik, miszerint Ságvári Endre neve %BBa kommunista 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható%AB.

Feltételezem, hogy a hivatkozott állásfoglalás nem más, mint az MTA korábbi elnöksége alatt született, nagyon sokunk által már akkor is vitatott utcanévlistázás. Úgy érzem, nem elfogadható, hogy a jelenlegi szégyenletes kezdeményezés ismét az MTA – valamennyire még mindig meglévő – tekintélyével takarózzon. Javaslom, hogy az MTA II. Osztály március 26-i soros ülése ilyen értelemben foglaljon állást" – olvasható a filozófiaprofesszor levelében.

Mit vár a március 26-i üléstől? – kérdeztük Nyíri Kristófot. – Azt várom az osztályüléstől, hogy mondja ki: nem tartja illetékesnek sem magát, sem az Akadémiát abban, hogy utcanevekről vagy iskolanevekről döntést hozzon.

Ilyen döntéseket az érintetteknek, végső soron pedig az önkormányzatoknak kell meghozniuk. A kormány ne írja elő, hogy ilyen vonatkozásban helyi szinten mi történjen, és ne hivatkozzon például az MTA-ra. Igazából csak ennek a megfogalmazott kimondását várom el az osztályüléstől – válaszolta lapunknak [namelink name="Nyíri Kristóf"].

[namelink name="Botka László"] szegedi polgármester a Népszabadságnak azt mondta, Rétvári Bence válasza elfogadhatatlan. Szerinte egyértelmű, hogy Ságvári antifasiszta ellenálló volt, ezt utóbb [namelink name="Ungváry Krisztián"] történész is beismerte. Botka elmondta, örömmel és büszkén tapasztalta, hogy Szegeden a Ságvári ügyében világnézettől és pártállástól független teljes egység és óriási felháborodás van.

– Az iskola ezen a néven vált branddé, Magyarország egyik legszínvonalasabb középiskolájává. Ha az Akadémia állásfoglalására hivatkoznak, akkor sincs igazuk: nem sorolja Ságvári nevét a tiltottak közé – nyilatkozta a polgármester, aki közölte, ha az intézmény közössége demonstrációt szervez, magánemberként ő maga is ott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!