Szeged és környéke

2015.04.08. 20:59

4 főúton lesz állandó traffipax

Állandó sebességmérésre lehet számítani az Izabella hídnál, az Algyői és a Bajai úton – áll egy kiszivárgott dokumentumban. A rendőrség nem kommentál, a közútkezelő azt mondja, <br>az ő engedélyük nélkül nem lesz traffipax. <br>

Segesvári Csaba

Bírságok
30 ezer forintos bírság jöhet, ha az autós a még mozgó vasúti sorompónál indul el, 60 ezres, ha nem áll meg a tilos jelzésnél. 50 ezres csekkre számíthat az a sofőr, aki átslisszan a piros lámpán. A leállósávon autózásért 100 ezer forintos a büntetés, a behajtani tilos figyelmen kívül hagyásáért 30 ezer. 50 ezret „ér" a kötelező haladási irány megszegése. A gyorshajtás lakott területen belül 66 kilométer/óránál indul, 30 ezerért.

A Forensis Autóklub a napokban közölt egy listát, amelyen állítólag a rendőrség új fix sebességmérőinek telepítési helyszínei olvashatók. A felsorolás szerint állandó traffipax kerülne Szegeden az 55-ös út bevezetőjére, egészen pontosan a Kálvária sugárút és Vásárhelyi Pál utca kereszteződéséhez, az Izabella hídhoz, valamint az Algyői útra, közel a városhatárt jelző táblához. Jutna még sebességmérő Hódmezővásárhelyre is, a Szántó Kovács János utca 145. szám elé.

365 fix traffipax
Megírtuk, a százhatvan darab, változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődött meg február elején, a rendszer már éles. A KKEP nem más, mint egy modern traffipax, ami nemcsak sebességet mér, hanem azt is rögzíti, ha az autós áthajt a piroson. A mobil eszközök mellé 365 darab, forgalmi sávot megfigyelő fix KKEP-t is telepítenek a rendőrök, a baleset-megelőzés 14 milliárd forintba kerül.
Ahhoz, hogy egy traffipax a helyére kerüljön, a közútkezelő engedélye is szükséges. A listában szereplő szegedi utak mind állami kezelésűek, ezért a Magyar Közút Nzrt.-nél érdeklődtünk: kért-e engedélyt a rendőrség a sebességmérők telepítésére.

[namelink name="Pécsi Norbert Sándor"] kommunikációs osztályvezető megerősítette, hogy közútkezelői hozzájárulás szükséges a telepítéshez, de ennél többet nem árult el.

Szegeden már használják a rendőrök az új intelligens traffipaxot Fotó: Frank Yvette

Szegeden már használják a rendőrök az új intelligens traffipaxot Fotó: Frank Yvette
A rendőrség nem kommentál
„Megkeresésére válaszul tájékoztatom, hogy a rendőrség a www.forensis.hu weboldalon megjelenteket nem kívánja kommentálni. A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok telepítési helyeinek kijelölése még folyamatban van. A rendőrség ezen sebességmérők bevezetését megelőzően, ahogy ezt a mobil eszközök esetében is tette, tájékoztatni fogja az állampolgárokat" – közölte a rendőrség lapunkkal. Arra a kérdésünkre sem feleltek, hogy a listán megjelölt helyszínek kiválasztásában a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság részt vett-e.

A rendőrség rendszeresen közzéteszi, hol mérnek a mobil traffipaxok. Honlapjuk szerint áprilisban nem mérnek az 55-ös úton, a 47-esen is csak Szeged és Hódmezővásárhely között, lakott területen kívül. A tájékoztatóban az Izabella híd – amit Kossuth Lajos sugárútként tüntetnek föl – összesen 20-szor szerepel.


Maradt kibúvó
Az objektív felelősség – az autós megállítása nélkül, a kamera képe – alapján büntetik ma legtöbbször a gyorshajtókat. A KKEP ellenőrzi többek között az autóbusz-forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képes észlelni a záróvonal átlépését és azt is, ha a közlekedő megszegi a kötelező haladási irányra vonatkozó előírást.
A biztonsági öv használata, a záróvonal átlépése viszont nem szerepel az objektív felelősség alá tartozó büntetések között.

Így ezekkel a szabálysértésekkel szemben csak akkor tud a rendőr hatékonyan intézkedni, ha megállítja az autóst. Felvetésünkre az ORFK sajtóosztálya azt közölte, abban az esetben, ha nem állítják meg az autóst, „az eljáró hatóságnak a további esetekben is van lehetősége arra, hogy szabályozott keretek között megállapítsa az elkövető személyét".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!