Szeged és környéke

2015.05.02. 16:24

Az utolsó ságváris ballagás - galéria

Szeged - Az utolsó ságváris ballagást tartották szombaton: jövőre már az átnevezett iskolától búcsúznak a végzősök. Minden tarisznyán ott volt a Ságvári ad infinitum feliratú kitűző, de az igazgató néhány elejtett mondatát leszámítva nem esett szó az immár véglegesnek tűnő döntésről.

Timár Kriszta

- A mai ballagás történelmi – kezdte ünnepi beszédét szombat délelőtt [namelink name="Dobi János"], az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója. Az intézmény hatvanadik születésnapját említette, de nyilván mindenki érezte, nem csak erről van szó. Pénteken derült ki, hogy eldőlt: összevonják a Ságvári általános és középiskolát, és szeptembertől SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működik majd az intézmény. Erről már a tanárokat is tájékoztatták. Vagyis a szombati ballagók voltak az utolsók, akik még ságvárisként búcsúzhattak el az intézménytől.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az igazgató beszédében néhány, többféleképpen is értelmezhető mondatot mondott. Például hogy az iskola alapítóinak, és a diákoknak, pedagógusoknak köszönhető, hogy ma és a bizonytalan jövőben is van mire építeni. Az elmúlt hetek történéseit emlegette, mint ami az önmagukért való kiállásért szolgálhat példaként és kijelentette: életünk megalkuvásokkal van tele, de lennie kell olyan dolgoknak, melyekben nem ismerünk ilyet. Ezeket a mondatokat leszámítva azonban, melyek felületes hallgatóknak csupán hasznos útravaló gondolatoknak tűnhettek a végzősök felé, a ballagáson nem esett szó arról, hogy hiábavaló volt az elmúlt hónapok küzdelme – a kétezer fős tüntetés és a 11 ezer Facebook-os támogató összegyűjtése. Megkérdeztünk tehát néhány érintettet, mit szólnak a döntéshez.

- Szerettük volna, ha marad ez a név. A ballagó fiam még a demonstrációra is elment – mondta az egyik szülő, [namelink name="Inokai Zsolt"]. Két másik gyermeke a ságvári általános iskolába jár, így ez a döntés őket is érinti majd. – Velük még nem beszélgettünk erről, de valószínűleg ők még kevésbé fogják fel, miről szól ez a dolog.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


- Hogy mit szólok? Amit szerintem mindenki. Egyáltalán nem örülök, a döntést pedig szánalmasnak tartom – mondta [namelink name="Magyar Krisztián"], aki 2010-ben végzett a gimnáziumban. Mint mondta, örül, hogy ő még ságváris lehetett, hiszen ez mindenkinek egy életérzés volt.

- Szomorú, hogy nem a közösség dönthetett – ezt már a végzős [namelink name="Péterfi Anna"] mondta ballagás után. Hozzátette, tarisznyájukon mindannyian büszkén viselték a kitűzőt, mely azt hirdette: Ságvári az örökkévalóságig.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Így gondolják egyébként az intézményben maradók is. – Nem az a lényeg, mi lesz a tablónkra írva. Ságvársként járunk ide – jelentette ki a kilencedikes [namelink name="Thury Attila"]. Osztálytársa, [namelink name="Bezdán István"] hozzátette: azzal, hogy lényegében nem lesz neve az iskolának, jobban jártak, mintha egy új személy nevét kellett volna felvenni.

- Tudod, mi lesz az új neve az iskolának? – beszélgetett az ünnepség után két fiatal lány a lépcsőn lefelé menet. – SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – jött a válasz. Mire az első lány fancsali képet vágva így reagált: "Ennyi? Ez de uncsi!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!