Szeged és környéke

2015.06.28. 13:40

A zsidó áldozatokra emlékeztek

Az egykori téglagyári gettó bejáratánál, a Cserzy Mihály utca 32. előtt álló Holokauszt Emlékoszlopnál tartottak megemlékezést vasárnap délelőtt.

Az egykori téglagyári gettó bejáratánál, a Cserzy Mihály utca 32. előtt álló Holokauszt Emlékoszlopnál tartott közös megemlékezést vasárnap délelőtt a Szegedi Zsidó Hitközség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Izrael Állam Tiszteletbeli Konzuli Képviselete és Szeged önkormányzata a Holokauszt 71. évfordulója alkalmából.


Az emlékezőket Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte. - Azokra emlékezünk, akiknek hiányát nem csak a zsidóság, hanem a város és az ország is érzi - mondta, majd Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplőjének szavait idézte: „Az a szerencsém, hogy a hagyományom, a zsidó hagyomány az élet pártján áll, nem keressük a szenvedést, van abból elég bőven, jön az életben magától."

Lednitzky hangsúlyozta, egyre fokozódik az antiszemitizmus, de a határozottabb jogalkalmazás még várat magára.


B. Nagy László, miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a szegedi zsidóság történetét és kulturális örökségét elevenítette fel beszédében.

A zsidó áldozatokra emlékeztek. Karnok Csaba galéria



- Ezt a hatalmas traumát soha a magyar társadalom nem fogja kiheverni - fogalmazott Salamon István, holokauszttúlélő, a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke, aki négyéves volt 1944-ben.


A beszédek után a megemlékezők - politikai pártok, a katolikus, református és evangélikus egyházak és a város képviselői - elhelyezték koszorúikat.


A megemlékezés után a szertartás befejezéseként a héberül tudók egy Khaddist mondtak el közösen, majd hitük szokása szerint a gyászukban osztozókkal együtt köveket helyeztek el a mártír hittestvérek emlékművén.


Az áldozatokról 11 órakor a szegedi zsinagógában gyászmisén emlékeztek meg. Az emlékező mártír instentiszteletet Markovics Zsolt, a Szegedi Zsidó Hitközség főrabbija tartotta, közreműködött Szilágyi Gábor, kántor. A holokauszt áldozatairól megemlékezett Szabó Sándor, országgyűlési képviselő és Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének vezetője.


Máté-Tóth András beszéde alatt az istentisztelet egyik idős résztvevője rosszul lett, mentőt kellett hozzá hívni. A tanszékvezető beszédét így folytatta: kisebb a baj, ha szeretetközösségben történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!