Szeged és környéke

2015.06.02. 22:16

Gyakorló gimnázium és általános iskola lesz a Ságvárikból

Szeged - Gyakorlónak hívják szeptembertől a kis és a nagy Ságvárit - megszületett a minisztérium döntése az iskolák átnevezéséről. Új nevet nem kap a két intézmény, viszont a régitől is el kell búcsúzniuk.

Munkatársunktól

Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, illetve az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium összevonásáról. Az új intézmény neve az általános iskola beolvadását követően Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola lesz. Ez bizonyos nézőpontból kompromisszumos megoldásnak is tekinthető, hiszen az iskoláknak nem kell felvenniük új nevet – sem Hunyadi Jánosét, sem Szent-Györgyi Albertét. Más kérdés, hogy az elmúlt hónapokban több mint tízezren azért küzdöttek, hogy egyáltalán ne változzon meg a név, amelyet a gimnázium 60, az általános iskola 57 éve visel.

Ezt nem sikerült elérni, a Ságvári nevet törölni kell mindkét iskola esetében. A döntésről a minisztérium levélben tájékoztatta az SZTE vezetését. Az egyetem szenátusa hétfőn elfogadta a létrejövő új intézmény alapító okiratát, amely szeptember 1-jén lép hatályba. A minisztérium arról is határozott, hogy az új intézményben támogatja a 6 és a 8 osztályos gimnáziumi képzés indítását.

A névváltoztatás vélhetően nem kevés pénzbe kerül majd – ennek költsége egyelőre nem ismert. Viszont információink szerint ezt a pénzt az intézményeknek kell kifizetniük. Azoknak, akik feje felett, akaratuk ellenére döntöttek.

Megkérdeztük a Bonifert Domonkos Általános Iskola igazgatóját, nekik mennyibe került ez 2010-ben – az intézmény saját döntése alapján vált meg ekkor a Makkosházi névtől.

– A legnagyobb munkát számunkra az jelentette, hogy a szülőkkel és a diákokkal megismertessük a tanár úr nevét. Éppen ezért az előkészítés már másfél évvel korábban elkezdődött – mondta el [namelink name="Husztáné Gyursánszki Erzsébet"]. Ezt a költséget nyilván a Ságvári-iskolák esetében nem kell számolni, viszont az összes többit igen.

– Nálunk nem volt címer, a felirat az iskola homlokzatán viszont több mint százezer forintba került. A pecsétek újragyártatása 30-40 ezer forint volt. Fejléces papírt nem készíttettünk, azt mindig nyomtatjuk. Naplót sem kellett cserélni, mert digitalizálva volt már akkor is. Saját zászlója sem volt az intézménynek, de ez szintén jelentős költséget jelenthet, ha újat kell gyártatni, illetve az egyenpólók, kitűzők vagy egyéb, az összetartozást szimbolizáló tárgyak is komoly összeget elvihetnek. Mi csak az elsősöknek gyártattunk új pólókat, illetve bárki vásárolhatott, aki szeretett volna a felsőbb évfolyamokból is. Az összes évfolyamon azonban nem cseréltük le egyszerre – mondta az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!