Szeged és környéke

2015.06.24. 20:31

Kiűzték a menekülteket az erdőből

Több száz rendőr járta végig szerdán a Szeged melletti ártéri erdőket, a nagyszabású akcióban 781 menekültet fogtak el. A szírek azt mondták, két napja bujkáltak az erdőben, nem ettek. Azt mesélték, Macedóniában a határőrök és a rendőrök lőttek rájuk. <br>

Segesvári Csaba - Arany T. János

Friss adat

Szerdán 1141 határsértőt - köztük 106 gyereket - tartóztattak föl a rendőrök Csongrád megye déli részén – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

Nem okoznak társadalmi feszültséget

– Néhány hónappal ezelőttig a kormány migrációs hivatala is azt kommunikálta, hogy Magyarországon a migránsok semmilyen társadalmi feszültséget nem jelentenek. Én azt nyilatkoztam, hogy ez a jelenség Szegeden sem okozott feszültséget – mondta lapunknak [namelink name="Botka László"]. Szeged polgármestere hangsúlyozta, a városban egyetlen bűncselekményt sem követtek el a migránsok. – Ez egy európai kihívás, amire a 4 méteres szögesdrót kerítés nem válasz. Az építkezésre szánt pénzt a határrendészet technikai és személyi állományának fejlesztésére kellene fordítani – tette hozzá Botka László.

[namelink name="Szenti Szabolcs"] közölte, az elfogottak többsége afgán, pakisztáni és szíriai állampolgárnak vallotta magát. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Legutóbb az év elején volt ilyen magas a megyében elfogottak száma, amikor Koszovóból érkeztek tömegesen a határsértők.

Az országban tiltott határátlépés miatt 1314 embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, három gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Korábban írtuk:

Rendőrök százai szállták meg szerdán a Szeged melletti ártéri erdőket, nagyszabású akciót indítottak a határsértők elfogására. Először a nagyállomás mögötti területre vonultak fel, majd csatárláncban fésülték át a medencés kikötőig tartó szakaszt. Gyorsan kiderült, több száz menekült várakozott az ártérben, több kisebb csoport az Aradi vértanúk teréig sétált. A határsértőket a rendőrök egy csoportba terelték, a távolabbra jutottakat busszal szállították vissza.

A rendőrségi akciónak gyorsan híre ment, hazai és külföldi újságírók siettek a helyszínre. Az elfogott menekülteknek a rendőrök inni adtak, a kisgyermekkel érkezőknek szükség esetén mentőt hívtak. A Máglya sortól a kikötőig tartó, mintegy 24 hektáros területet több óra alatt fésülték át. Amint végeztek, átvonultak a Gyálarét mögötti, szintén többhektáros ártéri erdőbe. A hátrahagyott név- és buszjegyek alapján a menekültek Görögországnál léptek be az Unió területére, majd a már jól ismert Macedónia–Szerbia útvonalon jutottak el a lapunk által is bemutatott zöldhatárig. A migránsok egy ideig türelmesen viselték a rendőri akciót, majd amikor esni kezdett az eső, kiabálni kezdtek: nem akartak teljesen elázni. Szerencsére időközben befutott a rendőrségi busz, így megnyugodtak a kedélyek.

A szerdán elfogott szírek több napja bujkáltak az erdőben. Az általunk megszólított menekültek Damaszkuszból és Aleppóból érkeztek. Ahmad és Hammad egymás szavába vágva mesélték: napokig gyalogoltak Szerbiában, míg Magyarországra értek.

Többen azt állították, a határ közelében, még Szerbiában négy, rendőrnek öltözött bűnöző késsel és sokkolóval fenyegette meg őket, és elvették a pénzüket. Macedóniában hetven napra bezárták őket, elmondásuk szerint lőttek rájuk a rendőrök és a határőrök. A 18 éves Hammad azt mondta, két napja nem ettek, nem ittak. Az egyik fiú Stockholmba szeretne eljutni a testvéreihez.

Egyetlen nap alatt 781 határsértő került elő az erdőkből Fotók: Schmidt Andrea (galéria)

– Naponta hét órát gyalogoltunk. Édesapámmal tavaly november óta úton vagyunk. Mi nem vagyunk bűnözők. Szabadon szeretnénk élni emberként, nem pedig bezárva állatként – mondta a 17 éves Ashraf Swedan, aki a barátaitól hallotta, milyen könnyű átjutni a magyar–szerb határon. Édesapja egy marék füvet vett föl a sáros földről, és azt mutatta: három napon át nem volt mit enniük ezenkívül.

A szír menekültek közül többen kétségbe estek: a rendőri akció miatt nem jutnak majd el Nyugat-Európába.

Ashraf és édesapja egyike volt annak a több száz menekültnek, akik a macedón Szkopjéban lévő Gazi Baba menekülttáborában éhségsztrájkba kezdtek, így tiltakozva az embertelen bánásmód ellen. – Lehet, hogy itt is megpróbáljuk – mondta Ashraf.

– Több lakossági bejelentés érkezett a segélyhívóra, hogy migránsokat látnak a belvárosban, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el. Délután 4 óráig 781 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte szerda délutáni sajtótájékoztatóján a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, polgárőrökkel, 19 megyei rendőr-főkapitányság, a készenléti rendőrség állományával közösen lépnek fel a migrációval szemben. A szóvivő megjegyezte, ha szükséges, újra fokozott ellenőrzést tartanak.

Összehangolt akciót indított a rendőrség a határsértőkkel szemben Fotók: Segesvári Csaba (galéria)


Ha kell, mindenhová kerítést építenek

"Minden határszakaszon, ahol a törvénysértő (...) bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogjuk alkalmazni" – idézte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavait az MTI. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány 6,5 milliárd forintot különít el a szerb–magyar határra tervezett kerítés megépítésére. A legfrissebb adatok szerint Magyarországra idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett, közülük 60 ezer 922-en Szerbia felől. Szijjártó Péter nyilatkozatában – a keddi kormányszóvivői tájékoztatóval teljesen ellentételesen – hangsúlyozta, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének, "semmilyen EU-s jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született".

Korábban kellett volna

– Eddig is látható volt, hogy ennyien vannak Szegeden a migránsok. A belvárosban is feltűnően sokan vannak – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke, aki kilátogatott az akció helyszínére. Az önkormányzati képviselő szerint jó lett volna, ha korábban intézkednek a rendőrök. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a magyar–szerb határ mentén felállítandó kerítésről, elmondta, az csak akkor lesz hatékony, ha "élő erő" társul mellé, azaz megerősítik a határőrizetet.

"Lehet hápogni, de sok értelme nincs"

Herczeg Anna: Valóban jelent közegészségügyi, bűnügyi kockázatot a tömeges migráció, de ők is emberek, sok a nő és gyerek. Ha mélyen magunkba nézünk, feltehetjük a kérdést: mi mit tennénk az ő helyükben? Tóthné Várhegyi Rita: Bárkiből lehet menekült. Unghi Róbert: Takarodjanak innen! Nehogy már az állam pénzéből tartsuk el őket. Kiss Sándor: A magyarok is bejöttek Európába a sztyeppékről annak idején. Lehet most itt hápogni a menekültek ellen, de sok értelme nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!