Szeged és környéke

2015.06.05. 23:08

Óriásbébi: 5 és fél kilósan jött világra Gergő

Balástya, Szeged - Óriásbaba született Szegeden: Gräfl Gergő 5590 grammal jött világra. Édesanyja természetes úton próbálta megszülni, hiszen senki nem számított rá, hogy ekkora magzatot hord a szíve alatt. A baba teljesen egészséges, ruhatárát viszont máris le kell cserélni.

Timár Kriszta

Nem nehéz megtalálni Gräfl Gergőt a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülöttosztályán: ő az egyetlen baba, aki szabadon rugdalózhat kiságyában. 5590 grammosan jött ugyanis világra, így pedig nem fér bele a pólyába. A kisfiú mindenkit meglepett tekintélyt parancsoló méreteivel: sem a család, sem a szülészorvos nem számított ekkora újszülött érkezésére.

– Az utolsó, május közepi ultrahangon 3750 grammosnak mérték. Az orvosom azt mondta, négy kiló feletti baba lesz. De nem tartotta rendkívülinek a méreteit, éppen ezért természetes úton terveztük a szülést is, hiszen a széles medencém miatt egy akkora babát meg tudtam volna szülni – mesélte az édesanya, [namelink name="Csáki Anita"]. Így is indult minden: amikor csütörtök délután elfolyt a magzatvíz, Balástyáról Szegedre jött, majd a klinikán délután 2-től este 11 óráig vajúdott.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
– Természetesen végül császár lett – mesélte az anyuka, aki amikor először meglátta kisfiát, megörült, milyen szép formás. – Egyáltalán nem duci. Mivel a hossza is 55 centiméter, eloszlik a súlya.

[namelink name="Sikovanyecz János"], Anita szülészorvosa elmondta, nagyon ritka, hogy 5 kiló felett legyen egy újszülött: kétezerből talán egy születés ilyen. – Én magam sem gondoltam, hogy ilyen nagy lesz – tette hozzá. – Ekkora súlyú babáknál már nem szokott menni a hüvelyi szülés, ilyenkor az a fontos, hogy ezt idejében felismerjük.

Az 55 centis ˝csöppség˝ szabadon rugdalózhat: nem fér bele a pólyába. Fotó: Karnok Csaba

Az 55 centis ˝csöppség˝ szabadon rugdalózhat: nem fér bele a pólyába. Fotó: Karnok Csaba
Az adjunktus elmondta: genetikai hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak abban, ha ilyen nagy súllyal születik egy baba. Az anyuka egyébként még csak vitaminokat sem szedett terhessége alatt, így valószínű, hogy Gergő apukája adottságait örökölte. Igaz, ő „csak" négy és fél kilóval született annak idején. Bár a nagy súlyú újszülöttekről sok esetben kiderül, hogy cukorbetegek, úgy tűnik, 5 és fél kiló ide vagy oda, Gergő egészséges. A családnak így egyetlen problémával kell csak szembenéznie: mivel a kisfiúra már most is csak a négy hónaposokra való holmik jók, máris teljes ruhatárát le kell cserélni.

Ezek is érdekelhetik