Szeged és környéke

2015.08.08. 22:14

Gregor József ma is hiányzik - galéria

Szeged - Koszorúzással, a városháza Muzsikáló Udvarán koncerttel emlékeztek szombaton a 75 éve született világklasszis basszusra, Gregor Józsefre, Szeged 2006-ban elhunyt díszpolgárára. <br>

Munkatársunktól

Ha Gregor József ma is színpadra léphetne, nem lenne szükség az operaprodukciókban műkorcsolyázókra, francia-orosz borbarát sztárokra, mert nevére ma is megtelne a szabadtéri négyezres nézőtere – mondta [namelink name="Gyüdi Sándor"], a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója szombaton délután a Dóm téri Nemzeti Panteonban, ahol koszorúzással emlékeztek a 75 éve született világhírű operaénekesre, a város 2006-ban elhunyt díszpolgárára.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)


A családból a művész özvegye, [namelink name="Gregorné dr. Takács Mária"] és leánya, [namelink name="Gregor Bernadett"] színművész helyezte el az emlékezés vir​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ágait a basszista mellszobránál, [namelink name="Bánvölgyi László"] szobrászművész alkotásánál. Koszorúzott a Gregor József Emlékére Alapítvány, Szeged közgyűlése nevében [namelink name="Kozma József"] városatya, a kulturális bizottság elnöke, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Operabarátok Egyesülete és a Szegedért Alapítvány.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)


Személyes hangú emlékező beszédében Gyüdi Sándor hangsúlyozta: Gregor József minden idők egyik legjobb buffo basszusa volt – világviszonylatban. Pótolhatatlan művész, aki nemcsak családjának, barátainak és a színházi-zenei szakmának hiányzik, hanem szekértáboroktól független karakteres véleménynyilvánítása a magyar közéletnek is. Azért is szükség lenne rá, mert kivételes népszerűségével, közvetlenségével a magas művészetet is képes volt széles körben vonzóvá tenni.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)


A városháza Muzsikáló Udvarán este emlékkoncertet rendeztek, melyre fellépti díj nélkül jöttek el énekelni, játszani a basszista barátai, kollégái. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester köszöntője után az est házigazdája, [namelink name="Márok Tamás"] operakritikus, a Városi Televízió szerkesztő-riportere sok anekdotát és személyes emléket is felidézve derűs hangulatot teremtett a változatos műsorhoz, melyben főként Gregor Józsefhez is köthető operarészletek csendültek fel. [namelink name="Szvétek László"], aki kollégája számos szerepét átvette az Operaházban, stílszerűen Sarastro áriájával indította a koncertet. Később Gregor emlékezetes szerepei közül megidézte Don Pasqualét, A sevillai borbélyból Basiliót. Az est díszvendége [namelink name="Miklósa Erika"] volt, akire 1991-ben A varázsfuvola-énekverseny zsűritagjaként figyelt fel Gregor, majd később többször is énekeltek együtt. A Kossuth-díjas opera-énekesnő a Csengettyű-áriával, Bernstein Candide-jának bravúráriájával is elkápráztatta a publikumot, valamint a Hoffmann meséi és a Lakmé duettjét is elénekelte Vajda Júliával. A szegedi szoprán Tosca imájával és a Vilja-dallal is nagy sikert aratott. [namelink name="Fekete Attila"] betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta fellépését, így tenor nélkül maradt a koncert. A kitűnő mezzoszoprán, [namelink name="Gál Erika"] viszont eljött, és a zongorán kísérő [namelink name="Harazdy Miklós "] közreműködésével a Habanerával és az Adriana Lecouvreurből Bouillon hercegné áriájával hódított. Gregor József barátja és alkotótársa, [namelink name="Pál Tamás"] karmester leányával, Pál Anikóval tisztelgésül egy Mozart-szonátarészletet játszott. A koncert végén Gregor Bernadett lépett színpadra, aki torokszorító duettet énekelt felvételről megszólaló édesapjával. A városháza mediterrán udvarát zsúfolásig megtöltő közönség hatalmas tapssal ünnepelte a fellépőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!