Szeged és környéke

2015.09.20. 22:09

Hazai rászorulóknak is segítenek a MigSzolosok

A határzár és a válsághelyzet miatt eltűntek a menekültek a MigSzol Indóház téri faházának környékéről, de ez nem jelenti azt, hogy tétlenül ülnek az önkéntesek. A hónapok alatt több raktárban felhalmozott adományt szortírozzák. Ezekből hazánkban élő rászorulók is kapnak majd.

A. T. J.

– Az, hogy eltűnt innen több ezer migráns, nem jelenti azt, hogy nincs ránk szükség. Nagyon képlékeny ez az időszak, korai lenne bármit is mondani. A következő napok kérdése, hogy érkeznek-e újabb menekültek – mondta Szalai Balázs, a migránssegítő MigSzol (Migráns Szolidaritás) csoport egyik szegedi főszervezője.

 A MigSzol június végén azért jött létre, hogy a hazánkba érkező menekülteknek segítsen. A szegedi vasútállomáson enni- és innivalót, tisztálkodási szereket osztottak, önkéntes orvosok és orvostanhallgatók látták el a migránsokat.

Adomány milliókért


Megalakulásuk, június vége óta több mint 20 ezer migránsnak segített a szegedi vasútállomáson dolgozó összesen közel 200 MigSzol-önkéntes. A Tesco Áruházból 1,7 millió forint értékben rendeltek élelmiszert. A Fonógyári úti raktárukban több mint 200 négyzetméternyi területen halmozódott fel adomány, ezenkívül egy szentmihálytelki, használaton kívüli iskolaépület tornaterme is tele van felajánlott tárgyakkal.


Az önkéntesekből álló társaság korábban napi 24 órában segítette a városból a menekülttáborok felé tartó migránsokat. Az alulról szerveződő csoport faházat is kapott a szegedi önkormányzattól. Már nem érkeznek menekültek az állomásra, ezért éjszakára nem nyitják ki a faházat, nincs értelme.


– Most pár napig nyugi van, de nem ülünk föl ennek. Láttunk már olyat, hogy teljesen váratlan fordulatok következnek be. Kihasználjuk ezt az időt, hogy szortírozzuk az adományokat – vette át a szót Kékesi Márk, a MigSzol egyik koordinátora. Arról, hogy a rengeteg felhalmozott adományt hova és kinek juttatják el, később döntenek.


– Egy részét biztosan magyar rászorulók kapják – tette hozzá. Kékesi Márktól megtudtuk, a hétvégén bébiételt és pelenkát vittek a szegedi gyermekklinika fertőzőosztályára. – Korábban az osztályvezető főorvos asszony nagyon sokat segített nekünk és a menekült beteg gyerekeknek. Láttuk, milyen körülmények között kénytelenek dolgozni – fogalmazott Kékesi.


A MigSzol önkéntesei továbbra is várják az adományokat a szegedi Indóház téren lévő faházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!