Szeged és környéke

2015.10.26. 22:07

Hanyag gázszerelő miatt maradtak fűtés nélkül

Szeged - Hiába fogadtak engedéllyel rendelkező szerelőt, hiába fizettek több mint 1 millió forintot, mégsem tudtak napokig fűteni egy szegedi társasház lakói. Az ok egyszerű: a szerelő hibázott.

Segesvári Csaba

Kevesen vágnak bele egy perbe


– A jogellenes magatartásért – hogy nem készült el időben a munka és nem lett gáz – lehet perelni, de kevesen vágnak bele egy 1,5-2 évig tartó eljárásba – mondta lapunknak Kertész József. Az ügyvédi kamara elnöke úgy véli, ha rövidebb idő alatt születnének ilyen ügyekben ítéletek, akkor az a szerelőszakmának is jót tenne. – Az ilyen eseteket úgy lehet még elkerülni, hogy a megrendelő már csak akkor fizet, ha mindent átadtak

– tette hozzá [namelink name="Kertész József"].

– Májusi gázszivárgás miatt kellett a házban csöveket cserélni, amire szolgáltatótól őszig kaptunk haladékot. A társasház 1 millió forintot különített el a felújításra, amihez lakásonként még 40-60 ezer forintot tettünk hozzá. Szeptemberben kivitelezőt is találtunk, október 14-én lett volna az átadás – kezdte történetét Zoltán. A szegedi férfi – aki kérte, hogy ne írjuk le teljes nevét – azért fordult lapunkhoz, hogy elmesélje, annak ellenére maradtak napokig gáz nélkül, hogy szakembert fogadtak és mindent időben kifizettek.


Hiába az októberi hideg, a Csongrádi sugárúti társasház 4 lakásában nem fűtenek.  Igaz, a családok nem önszántukból spórolnak, hanem a gázszerelő hanyagsága miatt fáznak.


– Terhes a feleségem, plusz van egy kisgyerekünk. Olajradiátor, rezsó melegít, ezzel készül a fürdővíz is. Persze csak akkor, ha a villamos hálózat is bírja – magyarázta Zoltán. A férfi elmondta, a kivitelező gázszerelő a szerződéskötéskor vállalta, hogy nemcsak a fővezetéket, hanem a visszakapcsoláshoz szükséges lakáson belüli átalakításokat is elvégzi.

 

Vészmegoldás. Gázszolgáltatás híján elő az olajradiátorral. Fotók: Segesvári Csaba

Vészmegoldás. Gázszolgáltatás híján elő az olajradiátorral. Fotók: Segesvári Csaba

A munkát kifizették, várták az átadást, majd jött a hidegzuhany. Kiderült, az engedéllyel rendelkező gázszerelő „elfelejtett" kéményvizsgálatot kérni, így a szolgáltató nem engedte a visszakötést. Zoltán elmondta, a nyílt égésterű vízmelegítőjüket 2015-ben már nem lehet béleletlen kéménybe kötni, a felülvizsgálati jegyzőkönyvről is lemaradt a bojler.


– A szerelő azt mondta, ez nem az ő hibája, javasolta, alakítassuk át a villamos hálózatot, és vegyünk egy másik vízmelegítőt. Amikor a hibát szóvá tettem, a szerelő azt ordította, hogy jelentsem fel, majd rám csapta telefont – folytatta a szegedi férfi. A társasház végül újabb százezrekért kibéleltette a kéményt, a szerelő pedig új szakvélemény adott. Zoltánéknál cikkünk megjelenésekor már van fűtés, az ügynek viszont több tanulsága is akad.


A fogyasztóvédelem szerepét ellátó Csongrád Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, panaszos olvasónk több helyről is kérhet segítséget. – Az ügyfél etikai kérdésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához fordulhat, műszaki biztonsági kérdésben a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztályhoz, vagy a gázszolgáltatóhoz – áll a sajtószolgálat válaszában. Azt írták, a szerelők minden 20 ezer forintnál drágább munkáért jótállásra kötelezettek. Ez azt jelenti, hogy a panaszos, amennyiben nem ért egyet a vállalkozás válaszával, akkor ügyében a megyei kereskedelmi és iparkamara mellett működő békéltető testület segítségét kérheti, vagy igényét polgári peres eljárásban érvényesítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!