Szeged és környéke

2015.11.21. 16:34

A képregényesekkel volt az erő

A Star Wars világa járta át idén a hetedik szegedi képregényfesztivált a Somogyi könyvtárban. Életnagyságú Star Wars hősök, rajzolók és rengeteg képregény várta az érdeklődőket.

K. G. G.

-A Dylan Dog negyedik részéért jöttem és  a fiamnak is veszek egy Minyonok képregényt - mondta a Somogyi könyvtár előtt a hetedik képregényfesztivál megnyitására váró Bakacsi Zsolt. A 35 éves szegedi fiatalember gyerekkora óta gyűjti a képregényeket, mára már több, mint ezer kötettel büszkélkedhet. Végül vásárolt még egy hat kötetes teljes sorozatot is, de csak azért, mert az eredeti hétezer forintos ár helyett nagy kedvezménnyel, kétezer ötszáz forintért sikerült megszereznie azt.

 

Képregényfesztivál a Somogyiban. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A szegedi képregényfesztivált az erő járta át, a alagsori előadások témája a Star Wars volt, ráadásul a belépőt életnagyságú Star Wars és Marvel figurák köszöntötték a budapesti Jakobszen Gyula jóvoltából. A villanyszerelőként dolgozó férfi a Star Wars filmek fejvadászának volt beöltözve, figuráit tizenöt éve készíti. Legbüszkébb R2-D2-ra, a kis robotot fél év alatt készítette el, mindenben megfelel filmbeli másának, rádió-távirányítással működik.  - Már az első részek teljesen elvarázsoltak, hogy a fantasztikus figurákat főleg fémhulladékból készítették el. Úgy gondoltam, hogy ere én is képes vagyok - mondta. Szegedi származású felesége mindenben támasza a különleges hobbival rendelkező férfinek. - Én is nagy Star Wars rajongó vagyok, de nem a film hozott össze a férjemmel, csak később derült ki, hogy közös az érdeklődésünk. A felnőtteknek is szüksége van kikapcsolódásra, a képregények mesevilágba vezetik sz embert, ami jó szórakozás - magyarázta Klára. Kortárs képregényrajzolókkal is lehetett találkozni.


A szegedi Vörös Édua már a negyedik kötetét jelentette meg Utánam, fiúk című képregényéből. - A történet egy, a miénkhez hasonló világban játszódik, ahol jelen van a mágia - magyarázta a fiatal szegedi nő. Már kislányként falta a képregényeket, az első - ahogy mondta - firkáit már ekkor elkészítette. A 2010-es évek környékén  álmodta meg saját képregényvilágát, ez öltött testet az Utánam, fiúkban. Véleménye szerint tehetségesek a magyar képregényrajzolók, de mivel nem áll nagy szponzor mögöttük, nehezebben tudják eladni történeteiket egy Marvel műhöz képest. Folytatni szeretné ő is a képregényrajzolást és írást, de ezek megjelentetése komoly anyagi ráfordítást igényel. A nő ezért bár a képregényírást tartja hivatásának, de pusztán ebből megélni nem lehet, így a szegedi klinikán adminisztrátor. Édua szerint nem bűn, ha egy kisgyerek kezébe képregényt adnak szülei, az nem megy a komoly irodalom olvasásának rovására, egy látványos képregény inspirálhatja fantáziájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!