Szeged és környéke

2015.11.05. 19:46

Zenei kavalkád fadarabokkal az Agórában

Erős afrikai gyökerekkel is rendelkezik a kortárs zene: sokat merített a természeti népek zenéjéből és a dzsesszből is - ezt is megtudhatták csütörtökön azok a szegedi középiskolások, akik rendhagyó órákon vettek részt az Agórában.

H. Zs.

A kamarateremben az SZTE Zeneművészeti Karának Ütőhangszeres Együttese gondoskodott a vérpezsdítő muzsikáról. Siklósi Gábor főiskolai docens az álomba ringató repetitív zenéről is mesélt, majd tanítványaival, Higi Csillával, Nagy Dáviddal és Szíves Mártonnal elő is adott néhány kortárs kompozíciót. Rögtön kiderült, ezek egyáltalán nem elviselhetetlen művek.


A minimálzene nagy mestere, Steve Reich szerzeménye, a Zene fadarabokra különleges hangzásával és ritmikájával bűvölte el a diákokat. A neves amerikai komponista másik jellegzetes darabját, a Zongorafázist ezúttal dallamjátszó ütőhangszereken, vibrafonon és marimbán játszotta el nagy sikert aratva Dávid és Márton.

A győri Reményi Attila ütőhangszerekre írt kvartettjében nemcsak a különböző dobok, hanem kolompok is megszólaltak.


A Vántus István Társaság a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával szervezte meg idén is a szegedi középiskolák számára a kortárs zenét népszerűsítő kavalkádot.


Az Agóra informatóriumában az elektroakusztikus zenéről és a számítógépes komponálásról is hallhattak a diákok. Interaktív foglalkozásokon a hangszerekkel és a kortárs szerzők műveivel is megismerkedtek, végül vetélkedőn mérték össze tudásukat. Vántus István életművét is megidézték – a szegedi komponista idén lett volna 80 éves.

Ezek is érdekelhetik