Szeged és környéke

2015.12.14. 21:08

A karácsony veri a könyvhetet

Szeged - Egyértelműen a regény a vezető műfaja a karácsonyi könyvvásárnak, ami a szegedi kiadók számára is az év legfontosabb időszaka. Sokkal több kötet talál gazdára ilyenkor, mint az áprilisi könyvfesztiválon és a júniusi könyvhéten.

Hollósi Zsolt

Kevesebb a helyi szerző

Tavaly megszűnt az 1994-ben indult, és évente akár 50–80 kötetet is megjelentető Bába Kiadó, azóta kevesebb helyi szerzőt és témát találhatunk a szegedi kínálatban. A Bába több mint 1100 saját könyvet adott ki két évtized alatt. Halász Miklós kötete, az Elátkozott riportok volt az első, az utolsót, Kiss Ernő Réti Csaba-emlékkötetét már nem saját nyomdájukban nyomták.
– Kifejezetten karácsonyi tematikájú könyvekkel és olyan kiadványokkal is, amelyekből szeretne minél többet értékesíteni, minden kiadó készült az ünnepre. Mi két válogatott verseskötetet is megjelentettünk: Mécs Lászlótól a Karácsony a Kárpátok aljánt és a Karácsonyi álom címűt Sík Sándortól – mondja Lázár István, az egyik legsikeresebb szegedi könyvkiadó, a Lazi ügyvezető igazgatója.

– Baricz Lajos könyve, a Különös karácsony azért is érdekes, mert első kötetes kortárs szerző, egy erdélyi pap történetét tartalmazza. Az Amerikában élő kortárs író, Donna VanLiere Karácsonyi fényét is az ünnepre szántuk. Ajándéknak is jó szívvel ajánljuk a Ferenc pápa ihlető szavai és a Teréz anya gondolatai című kötetünket, a könnyebb műfajok kedvelőinek pedig a francia Romain Sardou Magyarországon először kiadott Senki nem ússza meg című remek krimijét. A történelmet kedvelőknek két trilógiát jelentettünk meg, Benkő László Tatárjárás és Jankovich Ferenc Dunántúli végeken című köteteit. Haich Erzsébet jógafüveskönyvét Hét nap – hét erő címmel adtuk ki.

– Legtöbb könyvünk az Egyesült Államokból jön, de igyekszünk európai írókat is megjelentetni. Luca Di Fulvio igazi bestsellerszerző, nemcsak hazájában, Olaszországban, hanem Németországban is roppant népszerű, felnőtteknek szánt szépirodalmat ír. Előző könyve, A lány, aki megérintette az eget is, nagy siker volt, most karácsonyra jelentettük meg A fiú, aki éjjel meglátta a napot című kötetét. Hasonló érdeklődésre számítunk most is – magyarázza Tímár Norbert, az 1999-ben alakult Maxim Könyvkiadó munkatársa.

Bár a tankönyv és a nyelvkönyv a szegedi kiadó fő profilja, amióta nagyrészt állami kézbe került a tankönyvkiadás, egyre fontosabbá váltak a szépirodalmi kötetek is.
 

A Lazi idén is ott van a Széchenyi téri karácsonyi vásárban. Fotó: Kuklis István

A Lazi idén is ott van a Széchenyi téri karácsonyi vásárban. Fotó: Kuklis István

– Öt évvel ezelőtt jelentettük meg az első regényt, azóta egyre többet adunk ki. Ez a karácsonyi időszak slágerműfaja, október közepétől januárig ezekből fogy a legtöbb. Sok szegedi fordítóval dolgozunk, de országszerte is vannak munkatársaink. Egyik legnépszerűbb szerzőnk, Jamie McGuire új könyve, a Gyönyörű megváltás is karácsonyi újdonságunk. Az írónő Maddox testvérek sorozatának köteteit 14–16 éves kortól ajánljuk a fiataloknak. Kifejezetten általános iskolásoknak szántuk Tom Watson Pálcikakutya sorozatát, amelynek most jelent meg negyedik része, a Pálcikakutya és a fagyi. Az összes nagy könyvterjesztővel kapcsolatban állunk. A piac az utóbbi időben annyit változott, hogy az egyik nagy könyvkiadó, az Ulpius meg-
szűnt, és ma már a Libri is jelentkezik saját kötetekkel.

A karácsonyi időszak a két legrangosabb szakmai eseménynél, az áprilisi könyvfesztiválnál és a június eleji könyvhétnél is fontosabb, mert ebben a három hónapban talál gazdára a legtöbb kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!