Szeged és környéke

2015.12.17. 19:56

Fix sebességmérők: lejárt műszakit is kiszúrnak

Csongrád megyébe hat fix sebességmérő jutott, az eszközök mindent látnak. Aki lejárt műszakival indul útnak, 40-60 ezres bírságra számíthat. Jelenleg tesztelik az új eszközöket, éles indítás előtt két héttel szólnak majd a rendőrök.

Segesvári Csaba

Ennyibe kerül


A gyorshajtásért – lakott területen belül 66 kilométer/órától – 30 ezres csekkre számíthat az autós, ami 76 kilométer/órától 45 ezerre nő. A lejárt műszakiért – amit a rendszámellenőrzésből tudnak – az eltelt időtől függően 40-60 ezer forintos bírság jöhet, a kanyarodási szabályok megsértéséért, a tiltott előzésért, a biztonsági öv elfelejtéséért 20 ezres csekket kapunk.

Ellenőrzi a rendszámot, sebességet mér, figyeli a követési távolság betartását, bünteti a záróvonal-átlépést – csak pár funkció a telepített traffipaxok tudásából. A rendőrség kedden jelentette be, helyére került mind a 365 fix sebességmérő, úgy tudjuk, a tesztelés is megkezdődött.


 Egyetlen felvétel alapján akár három-négyféle bírságot is kioszthatnak. Mindenhol táblákkal figyelmeztetnek majd, mielőtt a kamerák elé kerülünk. A rendszer elvileg a biztonsági öv használatát, valamint a kézben tartott mobiltelefon használatát szintén érzékeli, a rendszámolvasásra képes technika akár a lejárt műszakival közlekedőket is szűrheti. 


Megírtuk (Öt helyett hat fix traffipax lesz, 2015. november 6.), Csongrád megyében 6 helyre került kamera. Az 5-ös úton 3 helyen lehet mérésre számítani: Kisteleknél, valamint a Szegedre be- és kivezető úton. A 47-esen Szegeden az Algyői útra, valamint Hódmezővásárhelyre került traffi, a 43-ason pedig a Bertalan hídnál számíthatunk ellenőrzésre. A 14,5 milliárd forintból kiépített rendszer minden irányban mér, azt is látja, ha piroson hajt át az autós.


Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, a közlekedési balesetek 93 százalékáért a járművezetők a felelősek, konkrétan a közlekedési szabályokat szegik meg. Azt írták, a rögzített sebességmérők mellett 160 változtatható helyű traffipax is figyeli a közlekedőket, a két rendszert januártól együtt tesztelik. Hangsúlyozták, az éles üzemről mindenkit időben értesítenek, úgy tervezik, hogy a zsebünket érintő változásról két héttel előre szólnak.

 

Állandó kamera az Algyői úton. Ha éles lesz a rendszer, szinte minden szabálytalanságért büntetnek. Fotó: Karnok

Állandó kamera az Algyői úton. Ha éles lesz a rendszer, szinte minden szabálytalanságért büntetnek. Fotó: Karnok Csaba


Jó hír, hogy nemcsak a magyar, hanem a külföldi autósokon is behajtja a rendőrség a bírságot, ehhez 958 darab kézi információs eszközt vásároltak. Így a rendőrök egy közúti ellenőrzés, határátlépés során pontosan tudni fogják, hogy a külföldi autós akár órákkal korábban hol és hogyan szabálytalankodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!