Szeged és környéke

2015.12.05. 15:39

Prima Primissima díjat kapott Csapó Benő szegedi oktatáskutató, egyetemi tanár

Szeged, Budapest - Tíz kategóriában 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Szabó C. Szilárd

Prima Primissima díj 10 kategóriájának idei díjazottjaiKodolányi Gyula költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész (magyar irodalom kategóriában),

a Fonó Budai Zeneház (népművészet és közművelődés)

Kovács János karmester (zeneművészet)

Vojnich Erzsébet festőművész (képzőművészet)

Csapó Benő egyetemi tanár (oktatás és köznevelés)

Keleti Ágnes olimpiai bajnok magyar tornász (sport)

Benczúr László építész (építészet és építőművészet)

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, (tudomány)

Hajdú B. István sportújságíró (sajtó)

Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró (színház és filmművészet)

A közönségdíjat a Budapest Klezmer Band kapta.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Csapó Benő szegedi oktatáskutató, egyetemi tanár kapta idén a Prima Primissima díjat. Az elismeréssel 15 millió forintos pénzjutalom jár.


Csapó Benő 1977-ben a József Attila Tudományegyetemen szerzett kémia-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. 1985-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2002-ben elnyerte az MTA doktora címet.


A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Neveléstudományi Intézet, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője. A jövő pedagógusai a felsőoktatásban az ő művein nőnek fel. Számos nemzetközi kutatási programban vett részt. 1989-ben Humboldt ösztöndíjas, 1994-95-ben Stanfordban vendégkutató volt, 1997-99 között a demokratikus gondolkodás fejlesztésével kapcsolatos programban dolgozott.


A 2003-as és 2012-es PISA vizsgálatokban a problémamegoldó gondolkodás elméleti kereteit kidolgozó munkacsoportok tagja volt. 2011-15 között egy európai természettudomány-tanítás projekt magyarországi munkáinak irányítója.


Fő kutatási területei a kognitív fejlődés, a pedagógiai értékelés és a technológia alapú tesztelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!