Szeged és környéke

2016.01.10. 19:51

Örüljön, ha felveheti a 10 milliós CSOK-ot

Nem egyszerű eligazodni a 10 milliós CSOK körül. Összefoglaltuk, ki mennyit és hogyan igényelhet az államtól használt, vagy éppen új lakás, ház vásárlásához, építéséhez.

Segesvári Csaba

Hitelről álmodik?


Folytatjuk a CSOK-ról szóló sorozatunkat. Szerdán megmutatjuk, mekkora jövedelem kell egy 10 milliós hitelhez, milyen lakást, milyen új lakásokat lehet venni Csongrád megyében.

Szinte naponta jelennek meg újabb információk a kormány 10+10 millió forintos otthonteremtési támogatásáról. Fontos tudni: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) nem új támogatás, hanem a tavaly júliusban meghirdetett intézkedés bővítése.


Ebből követezik, hogy a korábbi korlátok – igazolt munkaviszony, tartozásmentesség, büntetlen előélet – külön hivatkozás nélkül is érvényesek. Megírtuk, a közmunkások sem kaphatnak támogatást, igaz, ennek megváltoztatásán már dolgozik a kormány. Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az erről szóló tervezet várhatóan tavasszal jelenik meg. Szombati lapunkban éppen egy olyan családról írtunk, amely azért nem kérheti a támogatást, mert az apa közmunkás. A Nagyéren lakó Dömény Nándor és felesége három gyermekével most a szabályozás módosításában reménykedhet.


Falun csak 16 milliós lehet a ház

Az év elejétől új lakás vásárlására vagy ház építésére 10 millió forintos támogatást kaphatnak azok a családok, ahol már van három gyerek, vagy vállalnak újabb babát, azért, hogy meglegyen a három. Lakásvásárlásnál eltörölték a kötelező minimális méretet, így akár egy 60 négyzetméteres ingatlanra is kérhető a 10 milliós támogatás, házépítésnél 90 négyzetméter a minimum. Az új építésű lakás vagy ház Szegeden legfeljebb 25 milliós, a városokban 19 milliós, falun 16 milliós lehet. Használt lakásra is lehet CSOK-ot kérni, de figyelni kell a négyzetméterekre. A gyerekszámba beleszámít mindenki, nem csak az a gyerek, akire a támogatást igénylik. Egy gyerek után 550-600 ezer, kettő után 880 ezer–1,4 millió forint lehet a CSOK. Három gyerekhez legalább 60 négyzetméteres lakás kell, ehhez jön az 1,3–2,2 millió forintos állami pénz, négy gyereknél 70 négyzetméteres lakáshoz lehet az 1,7–2,7 millió forintos CSOK-ot kérni.


Adósoknak nem jár a támogatás

– Ha csak az egyik fél szerepel az adóslistán, kaphatunk a három gyerek mellé támogatást? – kérdezte lapunktól Kovács Beáta. Nincs jó hírünk, az OTP Bank Kommunikációs Osztálya arról tájékoztatott, hogy egyik igénylő sem lehet a listán. A CSOK sajátossága, hogy a házaspároknak közösen kell az ingatlant megvásárolni, így a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) már az egyik félnél is kizáró ok.


Bonyolítja a helyzetet, hogy csak akkor lehet a támogatást használt lakásra megkapni, ha a családnak nincs ingatlanja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, addig nem utal a bank, amíg a földhivatal el nem végezte a teljes átírást. Fontos, hogy az eladott lakás teljes vételárát az új lakásba kell forgatni. Új lakásnál, és a 10 milliós támogatásnál nincs ilyen korlát, de azt előírják, hogy mindenkinek papíron az új otthonba kell költöznie. A 10 milliós támogatáshoz kétéves munkaviszony, a használt lakáshoz kérhető milliókhoz „csak" féléves szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!