Szeged és környéke

2016.02.28. 15:45

Egyre több a csomagolóanyag: 1 hónap alatt 4 zsák egy egyszemélyes háztartásból

Szeged - PET-palack, tojástartó és sok más került abba a négy szemeteszsákba, amelyet azokkal a csomagolóanyagokkal tömtünk meg, amelyeket egy hónapon keresztül gyűjtöttünk. Ennyi termelődik ugyanis egy egyszemélyes háztartásban. A KSH szerint a magyarországi csomagolóanyag-felhasználás a tavalyi év első tíz hónapjában 466 milliárd forintot tett ki.

Salánki Zsófia

A világszövetség Budapesten


Május végén Budapest ad otthont a World Packaging Organisation (WPO) csomagolási világszövetség nemzetközi konferenciájának. A rendezvény mottója a Csomagolási innováció a fenntarthatóságért és biztonságért lesz.

A fogkrémes tubust is dobozban emeljük le a polcról, egyes kozmetikai cégek a termékeiket – például parfümöt, szemfestéket – is kis dobozokban árusítják. A folyékony szappanos flakont ugyan után lehet tölteni, de vajon hányan csináljuk? Egy hónapon keresztül gyűjtöttük a felesleges csomagolóanyag-hulladékot, hogy megnézzük, vajon mennyi jön össze egy egyszemélyes háztartásban.


Így a négy zsákot hajlakkos flakonnal, PET-palackkal, dobozokkal, körömlakklemosó-flakonnal, WC-papír- és papírtörlős gurigával, törlőkendőtasakkal, fültisztítós dobozzal, csokoládépapírral, felvágottak csomagolásával és sok más egyébbel tömtük degeszre. Persze, az ember nincs hozzászokva, hogy egy szekrényben gyűjti a szemetét, így néhány darab óvatlanul is a kukában landolt, de a 99 százaléka elöblítve a gyűjteménybe vándorolt.

 

Meglepő mennyiségű csomagolóanyagot dobunk a szemétbe. Sokan szelektálás nélkül gyűjtik a műanyagot. Fotó: Frank Yvette

Meglepő mennyiségű csomagolóanyagot dobunk a szemétbe. Sokan szelektálás nélkül gyűjtik a műanyagot. Fotó: Frank Yvette

A KSH adatai szerint a magyarországi csomagolóanyag-felhasználás a tavalyi év első tíz hónapjában 466 milliárd forintot tett ki. Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára A csomagolás jövője című konferencián elmondta, hogy az iparág tavalyi növekedése akár két számjegyű is lehet 2014-hez képest, amikor 482 milliárd forintnyi hazai csomagolószert használtak fel. Hozzátette: a KSH szerint 2014-ben a hazai csomagolóipar 3,6 százalékkal bővült, ami csaknem eléri az ország GDP-növekedésének ütemét.


Évente mintegy 100 millió hordó olajra van szükség 460 milliárd üdítőspalack és -doboz előállításához. Ehhez hozzájárul a szállítás során létrejövő környezetszennyezés, majd miután a szemétbe kerül a palack, közel 450 évig tart, mire lebomlik – írja sajtóközleményében a SodaStream. Leírták azt is, hogy egy átlagos család öt év alatt több mint 10 ezer 500 PET-palackot és fém italosdobozt termel. Ezeknek csak kevesebb mint felét gyűjtik szelektíven, a másik részük hulladéklerakóban vagy a természetben végzi szemétként. Bár évről évre nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ennek ellenére csak Európában például a PET-palackok mindössze 48,4 százaléka kerül szelektív gyűjtőkbe. A többi a háztartási szemét között végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!