Szeged és környéke

2016.02.06. 11:17

Házra is elég a CSOK

Csongrád megye - Kiszámoltuk, mennyibe kerül ma egy új családi ház kulcsrakész építése. Aki CSOK-ból építene, ma már a tégla mellett készházat és könnyűszerkezetes otthon is választhat.

Segesvári Csaba

Szegeden méregdrága a telek

Az ingatlanbazar.hu szerint Csongrád megyében 866 telek várja új gazdáját, a legtöbbet, 623-at Szegeden kínálják. A kiskerti telkeket – amelyek pont nem alkalmasak 90 négyzetméteres családi építésére – 1-2 millió forintért kínálják. Az építésre használható, szinte azonos négyzetméterű földért Kiskundorozsma külsőn 5 milliót, Szőregen 7 milliót, a Kecskeméti utcában már 47 milliót kell adni.
10+10 millió forintot ad a kormány a háromgyermekeseknek, vagy a három gyereket vállalóknak, a támogatásból a lakásvásárlás mellett házat is építhetünk. A CSOK-os kertes ház ötletét segíti, hogy még az áfát is vissza lehet igényelni.

Három példán keresztül mutatjuk be, ma mennyiért lehet egy CSOK-nak megfelelő, legalább 90 négyzetméteres új házat felépíteni.

A telek árával nem számoltunk, de megnéztük, hogy a megyében, hol, mennyiért lehet területet vásárolni.

Tégla 19,7 millióért

Szeretjük a hagyományokat, a számolást egy klasszikus téglaházzal kezdjük. A 118 négyzetméteres, kétszintes otthont [namelink name="Csiky Botond"] tervezte. A Nap-Lak Bt. építészmérnöke úgy számolt, a tervezés 355 ezer forintba kerül, ami magában foglalja a statikai számításokat, hőtechnikai ellenőrzéseket és a közműnyilatkozatok árát, fénymásolásokat. A házépítés költségeinél figyelembe vette az alapozást, a falazást jó minőségű Porotherm téglával, valamint a 8 centiméteres hőszigeteléssel. A házra Bramac cserép kerülne, a nyílászárók műanyagból készülnének.
 

Építkezés Újszegeden. Ma már nem csak a hagyományos téglaházat választhatjuk. Fotó: Segesvári Csaba

Építkezés Újszegeden. Ma már nem csak a hagyományos téglaházat választhatjuk.
Fotók: Segesvári Csaba

A kulcsrakész házból csak a konyhabútor hiányzik, a villanyszerelésnél még a kapcsolókkal is számoltak. Az árakat [namelink name="Miskolczi János"], a Makai úti Erdély-Fenyő Kft. tulajdonosa frissítette. Erre azért volt szükség, mert az év elején átlagosan 5 százalékkal drágultak az építőanyagok. A komplett ház anyagköltsége így nettó 10,5 millió forintra jött ki, ehhez jön még az építés költsége, amit nettó 8 millió forintra taksáltak. Az 5 százalékos áfával számolva a teljes építkezés 19,7 millió forintból kijöhet.

Könnyűszerkezetes 16,2 millióért

A szegedi A-tól Z-ig Kft. tulajdonosa úgy számol, hogy egy CSOK-nak megfelelő, könnyűszerkezetes háznak legalább 108 négyzetméteresnek kell lennie. Dankó Zoltán azt mondta, a kulcsrakész épület négyzetméterét 150 ezer forintért építik meg, a terveztetéstől az átadásig átlagosan 150 nap telik el. – A megrendelőknek mindig elmondjuk, nincs olyan technológia, amelynek csak előnyei vannak. A könnyűszerkezetes házakban másképp kell élni, mint a hagyományos téglában, mert mind a meleg, mind a hideg bennmarad. Ami télen előny is, de nyáron oda kell figyelni arra, hogy megfelelően árnyékoljunk és mindig szellőztessünk – mondta [namelink name="Dankó Zoltán"]. Számításai szerint a 108 négyzetméteres ház 16,2 millió forintból kijön. A cégvezető-tulajdonos hangsúlyozza, az olcsóbb könnyűszerkezetes házak az eladásnál is olcsóbbak lesznek.
 

Alacsony energiás ház 27,3 millióért

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a piacon újdonságokat is lehet találni. A Wolf-System Építőipari Kft. kész házakat árul, a lakóépület nagyban hasonlít a könnyűszerkezetes házakéra, annyi különbséggel, hogy a falak egy faforgács építőelem miatt terhelhetőbbek. Így a konyhabútor a falra is kerülhet. A cég honlapja szerint a CSOK-kompatibilis épület 27,3 millió forintba kerül, a 4 szobás ház árában benne van az elektromos fűtés, a burkolatok, kapcsolók, lámpák, csak a konyhabútor hiányzik. Fontos, a kész ház legfeljebb 120 nap alatt elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!