Szeged és környéke

2016.03.30. 16:22

Hárommillióan laknának jól a kidobott élelmiszerekből

Szeged - Évente kétmillió tonna élelmiszer kerül a kukába országszerte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint. Ebből több mint hárommillió ember lakhatna jól egy éven át. Szétnéztünk a szegedi konténerekben, vajon találunk-e valami ehetőt.

Salánki Zsófia

Élelmiszert mentenek


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület országszerte keres olyan cégeket, kereskedőket, gyártókat, forgalmazókat, akik szívesen adnák oda a felesleges élelmiszert a rászorulóknak. A jelentkezőket Békéscsabáról, Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Pécsről, Szegedről, Szolnokról és Budapestről várják. Szegedről már jónéhány szervezet belépett a programba, a Mátrix Alapítvány a helyi koordinátor.

Fél pohár tejföl, lekvár, befőtt, kenyér: ezeket mind szegedi konténerekben találtuk tegnap. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint évente 2 millió tonna élelmiszertől szabadulunk meg – ebben a háztartások, a kereskedelmi egységek, éttermek és más vállalkozások által kidobott ételek is benne vannak. A KSH felmérései szerint egy személy évente körülbelül 615 kilogramm élelmiszert fogyaszt el, így a kidobott 2 millió tonnából több mint 3 millióan lakhatnának jól egy éven át.


Akadnak olyanok is, akik a kuka mellé akasztják a felesleget, így akinek kell, elviheti. De a gyűjtőládák is adnak már lehetőséget arra, hogy ne a kukába tegyük a maradékot.


– Mi egyedül a csontot dobjuk ki, mert nincs kutyánk, egyébként mindent megeszünk. Egyszerre csak fél kiló kenyeret veszünk a feleségemmel, az meg elég 3-4 napig is – mesélte lapunknak kedden a nyugdíjas [namelink name="Balogh Imre"], aki az összegyűlt szemetet vitte le Tarjánban a konténerbe.

 

Étel nincs a zsákban. Apjok János a felesleget a rászorulóknak adja, tudja, mi a nélkülözés. Fotó: Frank Yvette

Étel nincs a zsákban. Apjok János a felesleget a rászorulóknak adja, tudja, mi a nélkülözés. Fotó: Frank Yvette

A csonton kívül csak néhány sörösdoboz és egy elpusztult virág lapult a vödörben. Hozzátette: péksüteményt ritkán esznek, a tejterméket, zöldségeket és gyümölcsöket pedig rögtön elfogyasztják.


Néhány háztömbbel arrébb [namelink name="Apjok János"] vitte le szintén élelmiszertől mentes szemetét. Bár nála volt egy kis hagymamaradék és egy fél szelet kenyér. – Állami gondozott voltam, így tudom, milyen cukros vagy zsíros kenyeret enni. Ha nálam marad valami, odaadom annak, akinek nincs. Persze nem romlott ételt, hanem azt, amit egyik nap megfőzök, de másik nap már nem akarom azt enni – mondta a férfi.


A Tetra Pak Hungária Zrt. felméréséből az is kiderül, hogy a magyar háztartásokban legtöbbször pékárut dobnak ki, ezt követi a főtt étel, majd a zöldség és gyümölcs, ezután szorosan a húsfélék és felvágottak, majd a sort a gyümölcslevek és a tejtermékek zárják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!