Szeged és környéke

2016.04.21. 15:36

Balog Zoltán Szegeden: ˝Megpróbáljuk korrigálni a túlzott központosítást˝

Ha egy intézményben megbomlik a rend, a konszenzus, akkor azt nehéz visszaállítani, ezért a pártpolitikának nincs helye az iskolákban - mondta Balog Zoltán csütörtökön Szegeden.

– Megpróbáljuk korrigálni a túlzott központosítást, a minősítési rendszer pedig felesleges terhet ró a pedagógusokra és az intézményvezetőkre. Ezekre a problémákra jött egy külső elégedetlenség, aminek örülök, mert így rájöttünk, hogy beszélni kell azokkal, akik naponta viselik az átalakítások terheit – mondta [namelink name="Balog Zoltán"] Szegeden. Az emberi erőforrások minisztere A jövőért, gyermekeink oktatásáért elnevezésű igazgatói konferencián a József Attila Tanulmányi és Információs Központban hangsúlyozta: az egyik legfontosabb lépés az igazgatói jogosítványok visszaadása, az intézményvezetői felelősség mellé megfelelő döntési lehetőségeknek is társulniuk kell.

Balog Zoltán a szegedi igazgatói konferencián - Galéria


A 3 évenkénti minősítés helyét átvette az 5 évenkénti, 7 évvel a nyugdíj előtt pedig már nem kell minősítésen átesniük a pedagógusoknak – mint ahogy azoknak sem, akik ideiglenesen kerültek a pedagógus kettő fokozatba. Ez 30 ezer tanárnak jelent könnyebbséget – fogalmazott a miniszter. Azt is elmondta: 2017 szeptemberében jön a béremelés utolsó 10 százaléka. – Differenciálni kell a bérek között, aki több terhet vállal, többet kap – tette hozzá Balog Zoltán, aki szerint az adminisztrációs teher is jelentősen csökken szeptembertől. 2017-ben 130 milliárd forinttal lesz több pénz a köznevelésben, mint 2015-ben, idén pedig 38 milliárd forint pluszt biztosított a kormány.


A szerdai tanársztrájkkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, országosan a pedagógusok közel 20 százaléka vett részt benne, és nemcsak a nem sztrájkoló négyötöddel, hanem valamennyiükkel szeretne párbeszédet folytatni. Június közepére pedig szeretnének minden kérdésben döntést hozni, ami a szeptemberi tanévkezdést érinti.

 

Balogh Zoltán a szegedi igazgatói konferencián - Galéria


Az intézményvezetők is kérdezhettek a minisztertől. [namelink name="Gál Béla"], a szegedi Radnóti Miklós gimnázium igazgatója felvetette, gondot okoz a minősítésen áteső tanárok kivonása a munkából. Balog Zoltán szerint az új intézményfenntartó központok segítenek ebben. Hozzátette: 2019-re minden magyar pedagógus átesik a minősítésen, addigra a probléma csökkenni fog. [namelink name="Rója István"], a makói József Attila Gimnázium igazgatója arra volt kíváncsi, hogy szakos tanár miért nem ugyanolyan szakost ellenőriz – őt is óvodába küldték minősíteni. A miniszter azt mondta, kérni fogják az Oktatási Hivatalt, hogy figyeljenek erre.


[namelink name="Lázár Zoltán"], a szegedi Jerney János Általános Iskola igazgatója szerint probléma, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok a pedagógusi pályát tartják a legkevésbé vonzónak. Balog statisztikákkal mutatta be, hogyan nő a pedagógusjelöltek száma a felsőoktatásban, majd elmondta, ebben nagy szerepet játszhat az ösztöndíjrendszer, hiszen aki egy hiányszakot választ, havi nettó 50 ezer forintot kap, aki pedig kettőt, 75 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!