Szeged és környéke

2016.04.08. 09:50

Vezetés közben enni, inni szabad

Sok a kérdés az új szupertraffipaxokkal kapcsolatban, a leggyakoribbakat gyűjtöttük össze. A figyelmetlenség sokba kerülhet az autósnak, de azért nem mindenhatók az új készülékek. A hátsó ülés biztonsági övére például nem látnak rá, és azt is nehéz bizonyítani, valóban telefont tart-e kezében a sofőr. Arról is megoszlanak a vélemények, milyen messzire lát el valójában a telepített sebességmérő.

Segesvári Csaba

Sok mindent ígért az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a 14,5 milliárd forint uniós pénzből megépített szupertraffipaxok kapcsán. Többek között azt, hogy látja és bünteti a gyorshajtókat, a lejárt műszakival autózókat és a záróvonal-átlépőket.


Mint korábban már megírtuk, Szegeden négy helyre került állandó sebességmérő, a Dorozsmai úton a Fonógyári úti kereszteződéshez (nem pedig a gyakran hallható, olvasható Rókusi körút–Kossuth Lajos sugárút kereszteződéséhez), az Algyői útra a töltéshez, a Kálvária sugárútra, valamint a Bertalan híd szegedi hídfőjéhez – utóbbit még a rendőrség is a legalábbis félreérthető Szőregi úton jelzi. Vásárhelyen a Szántó Kovács János utcán és Kisteleken a Petőfi utcán is van traffipax.

De mire is jó a rendszer?

György Zoltán szerint jó dolog a szupertraffipax, mert fontos, hogy mindenki betartsa a közlekedési szabályokat. A szegedi nyugdíjas 1972 óta vezet balesetmentesen. Fotó: Schmidt Andrea

György Zoltán szerint jó dolog a szupertraffipax, mert fontos, hogy mindenki betartsa a közlekedési szabályokat. A szegedi nyugdíjas 1972 óta vezet balesetmentesen. Fotó: Schmidt Andrea

Gyorshajtás


Lakott területen belül legalább 65-tel kell hajtani ahhoz, hogy közigazgatási bírságot kapjunk. 50–64 km/óra között csak helyszíni bírság szabható ki.

Lehetne még szigorúbb


Európa több országában már nem a pillanatnyi sebesség alapján büntetik a gyorshajtást, hanem egy útszakasz átlagsebességét mérik. A szándék nálunk is időről időre előkerül, az új traffipaxok elvileg képesek erre, a szigorú módszer bevezetése azonban forrásaink szerint egyelőre nem időszerű.

Hány méterről fotóznak?

Erről megoszlanak a vélemények. A rendőrség hivatalos álláspontja szerint akár 100 méterről, a radarérzékelőket forgalmazó cégek és a wikipédia szerint inkább a 40-45 méter lehet igaz, de az óvatosság nem árt, hallottunk 200 méteres adatot is. A radaros fix traffit mindenhol tábla jelzi, GPS-szel lemértük, milyen messze rakták őket a kameráktól. Legjobban a Dorozsmai úton Szegedről kifelé autózók jártak, őket a közeli kereszteződés miatt már 60 méterről figyelmeztetik. A befelé tartóknak 30-40 méterrel előre szólnak.

Minden autóst lát a kamera?

Minden sávot külön kamera figyel, így elvileg akkor is elkapják a gyorshajtót, ha több autó megy egymás mellett.

 

Mi mindent figyel a traffipax?

Sebességet mér, felismeri a rendszámot – vagyis kiszűri például a körözött autókat –, forgalmat számol, észleli a torlódást, kiszűri a veszélyes árut szállító járműveket, ellenőrzi a biztonsági öv használatát, észreveszi a behajtási tilalom megszegését, az egyirányú úton rossz irányba hajtókat, a záróvonalat átlépőket, ellenőrzi a vasúti átjárón való áthaladást, kiszűri a közlekedési lámpák piros és sárga jelzésénél áthajtókat, és látja a buszsávokban és a leállósávokon közlekedőket, sőt azt is, ha lejárt az autónk műszakija.

Mindenért jön majd a csekk?

Nem. Közigazgatási bírságot gyorshajtásért, a piros lámpán áthajtásért, behajtani tilos figyelmen kívül hagyásáért lehet kiszabni. Szabálysértési eljárás indulhat a záróvonal átlépéséért, az öv nélküli vezetésért, vagy akár mobilozásért is, de az elkövető személye a felvételek alapján nem mindig egyértelmű, és a rendőrségen senki nem köteles saját magára terhelő vallomást tenni. Hasonló a helyzet az 50–64 kilométer/órás gyorshajtással, hacsak nem állítanak meg a helyszínen.

Kit büntetnek? Fellebbezhetek?

Közigazgatási bírság esetén az üzembentartót, minden más esetben az autót vezető személyt büntetik. A csekk mellé fényképet nem, csak egy kódot kapunk, ezzel a rendőrség honlapján meg tudjuk nézni a rólunk készült felvételt. A fellebbezéshez szükséges információkat a kiküldött határozat tartalmazza.

 

Hányszor büntethetnek meg egy nap?

Ebben semmi változás nincs. Annyi büntetést kapunk, ahány szabálysértést, jogsértést elkövettünk aznap. Ha húszat, akár húsz büntetést is kaphatunk – már ha mindannyiszor le is buktunk.

Hallgat az ORFK


Szabálysértéssel, a traffipax hatótávolságával kapcsolatban még kedden kerestük meg a rendőrséget. Az ORFK lapzártánkig nem adott választ egyetlen kérdésünkre sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!