Szeged és környéke

2016.05.19. 14:33

4 hónapos mélyponton a forint: ne most vegyen a nyaraláshoz eurót!

Nem érdemes a devizapiaci elemzők szerint most megvásárolni a nyaralásra szánt eurót. A forint pénteken négy hónapos mélypontra zuhant a külföldi valutával szemben, és a következő hetekben sem várható jelentős erősödése.

Munkatársunktól

A 316 forintos árfolyammal négy hónapos mélypontra zuhant pünkösdre a forint az euróval szemben. A külföldi fizetőeszközt tegnap a legtöbb szegedi valutaváltóban még ennél is többért árulták. Így egy kicsit sem volt meglepő, hogy a pénzváltók előtt álldogáló emberek nagy többsége eladni akarta az otthon felhalmozott eurótartalékait.

Jó tudni


A legtöbb szegedi valutaváltónál árfolyam kedvezményben részesül az, aki egyszerre 30 ezer forint felett vásárol eurót. A Tisza Lajos körút 58. szám alatti Minibankban például tegnap délelőtt egy euróért 30 ezer forintos vásárlás alatt 317,57, míg 30 ezer forint felett 315,99 forintot kellett fizetni.


– Idén nem megyek sehova se nyaralni. Talán majd jövőre – mondta egy fiatal nő. Őt ezért hidegen hagyja az idei euró-forint áringadozás. Még örült is, hogy az elmúlt napok forint gyengülése miatt most az európai közös valutáért többet adtak neki a pénzváltók.


Mindössze egy középkorú nő akart eurót vásárolni, mondván a napokban utaznak külföldre. – Ha nem most indulnánk, még biztos vártam volna arra, hogy kicsit lejjebb menjen az ára. De csak annyit veszek, amennyi a tankoláshoz kell útközben. Máskülönben kártyával fizetek majd külföldön – mondta.

 

Kezdődik az előszezon, a nyaralók első csoportjait hamarosan elindítják az utazási irodák az eurót használó Görögországba. – Az első utasaink hétfőn indulnak – mondta [namelink name="Hegyesi Sándor"]. A szegedi Top Tours utazási iroda vezetője szerint a magas euró-árfolyam ellenére mindenképpen javasolt készpénzt vinni a mediterrán országba. – A kisebb üdülőhelyeken nem mindegyik üzletben van kártyaleolvasó, a banki készpénzfelvétel pedig elég drága Görögországban. Tavaly államcsőd fenyegette az országot, most ugyan jobb a helyzet, de még mindig tapasztalható némi bizonytalanság – magyarázta az irodavezető.


– A következő hetekben az euró árfolyama tartósan 308 és 318 forint között mozog majd – tájékoztatták lapunkat az AKCENTA CZ devizapiaci elemzői. A szakemberek szerint a Magyar Nemzeti Banknak nem kedvez az erős forint, ezért ők azt tanácsolják, hogy a nyár későbbi időpontjában külföldre utazók még várjanak az euróvásárlással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!