Szeged és környéke

2016.05.14. 20:09

Remegéssel küzdve ült Mária a fogorvosi székbe

Szeged - Bravúros fogászati műtétet hajtott végre El-Charbaji Oussama szegedi fogorvos. Egy kullancscsípés miatt 37 éve súlyos mozgászavarban szenvedő nőt műtött meg altatás nélkül. A kiszámíthatatlan rángások ellenére jól sikerült a műgyökér-beültetés.

Kiss Gábor Gergő

– Kilencéves koromban megcsípett egy kullancs. Lyme-kórt kaptam, ami után tolókocsiba kényszerültem.

A betegség miatt harminchét éve az egész testemet érintő mozgászavarban szenvedek – mondta [namelink name="Tóth Mária"]. A 46 éves sándorfalvi nő folyamatos remegéssel küzd. – Tavaly áprilisban kiesett egy fogamból a tömés. Sajnos a korábbi fogorvosom meghalt, így más orvos után kellett néznem.


Mária egy szegedi fogászatra jelentkezett be, a fogorvos a tömésre váró fogat leköszörülte, levágta az ép hidat, és az alatta levő fogat kihúzta.


– Novemberre hívott vissza, de közölte, hogy ő befejezte a munkát, fogadjam el a helyzetem. Nagyon elkeseredtem, mert nemhogy segített, hanem tovább rontott az állapotomon – mesélte a nő. Édesanyjával próbáltak keresni új fogorvost, de Mária állandó remegése miatt senki nem vállalta a kezelést.

 

El-Charbaji Oussama szegedi fogorvos altatás nélkül vállalta  Tóth Mária kezelését. Fotó: Kuklis István

El-Charbaji Oussama szegedi fogorvos altatás nélkül vállalta Tóth Mária kezelését. Fotó: Kuklis István

Végső kétségbeesésükben a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségétől kértek segítséget. A szervezet irányította őket [namelink name="El-Charbaji Oussama"] szegedi fogorvoshoz, aki a héten el is végezte Márián az első beavatkozást a helyi Dentha Fogászatban.


– Ennyire komplikált esetem még nem volt, mert Mária mozgása a betegsége miatt kiszámíthatatlan. Voltak már Parkinson-kóros pácienseim, de ezeknél a betegeknél a mozgás mindig kiszámítható. Az altatás szóba sem jöhetett Máriánál, hiszen a betegsége miatt nagyobb kockázatot vállaltunk volna vele, mintha ébren hagyjuk – mondta a Libanonból származó fogorvos.

 

Tóth Máriát édesanyja tolta a műtőbe. Fotó: Kuklis István

Tóth Máriát édesanyja tolta a műtőbe. Fotó: Kuklis István

Mária nagyon izgult a beavatkozás előtt. A fogorvos és édesanyja nyugtatta, hiszen feszült helyzetben a remegések még erősebbek. – A korábbi beavatkozás óta nagyon érzékeny a fogam, és a betegségem ellenére is adok magamra. Szép mosolyt szeretnék – magyarázta Mária, hogy miért is volt számára fontos a fogászati beavatkozás.


El-Charbaji Oussama műgyökereket ültetett be Mária állkapcsába. Az első műtét a remegések ellenére orvos és páciens elmondása szerint is jól sikerült. – A becsontosodás után lenyomatot veszünk, és feltesszük a hidat – magyarázta a fogorvos.

 

Hatékony lehet a gomba a kullancsok ellen


A kullancsok ellen 2009 óta nincs engedélyezett permetszer, hét éve szaporodnak akadálytalanul. Mivel több súlyos betegséget – például Lyme-kórt és fertőző agyhártyagyulladást – is terjesztenek, mostanra égető problémává vált a helyzet kezelése. Erre nyújthat megoldást egy magyar szakemberek által kifejlesztett módszer. Mikroszkopikus méretű gombákkal fertőzik meg a kullancsokat, a gomba elterjed a kullancs testében, és felfalja azt. A módszer környezetkímélő, és hosszú távon is hatékony. A szert nemsokára elkezdik gyártani, és jövőre vélhetőleg elérhető lesz bárki számára. Addig azonban marad a megelőzés, amely most, a kullancsszezon csúcsán a legfontosabb. A közönséges kullancs legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is, így mindenhol érdemes zárt ruházatot és riasztószert használni. Ha pedig mégis befúródott egy vérszívó, azt minél előbb el kell távolítani, hogy ne kerülhessenek kórokozók a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!