Szeged és környéke

2016.06.20. 11:56

Fa nőtt ki a féléves kerékpárútból

Negyvencentis fa, nád, fű és hatalmas puklik nőttek a fél éve épített algyői kerékpárúton. A szakember szerint a spórolás okozza a természet győzelmét.

Segesvári Csaba

Valószínűleg nem a kerékpárúton közlekedő csigától ment tönkre a 47-essel párhuzamosan futó aszfalt Szeged és Algyő között. A fél éve megépített szakaszból mintegy 850 méteren találtunk hibákat. Az első puklira [namelink name="Pásztor Tamás"] hívta fel a figyelmet, a szegedi kerékpáros egy képet is feltett blogjára.

 

Hopp, egy pukli!

Hopp, egy pukli!


– A kinövés az autópályás dupla körforgalomtól nem messze, Szeged irányában volt, közel az autókereskedéshez. A másik, hosszabb, algyői szakasznál nem láttam ilyet – mondta Pásztor Tamás.


Megnéztük, egy facsemete, több fűféle és egy pici nád is áttörte a többcentis aszfaltot. Egy helyen javítást is láttunk, de ebben sincs sok köszönet. Az aszfalt szélét felverte a fű, ezt a részt sem az örökkévalóságnak tervezték.


Úgy tűnik, nehéz normális, jó minőségű kerékpárutat építeni. Neve mellőzését kérő útépítő forrásunk elmondta, az áttörés oka a szilárd alap hiánya. – A betonalapon nem megy át sem a fű, sem a fa. Itt valószínűleg csak zúzottkő alapot használtak – fogalmazott a szakember. Elmondta, szegély sem épült, így a szélek is hamar tönkremennek. – Létezik megfelelő technológia, de az pénzbe kerül. Lehet, hogy épp ezen spóroltak, úgy voltak vele, egy kerékpárút csak nem megy tönkre – folytatta.

 

Fásítás- másképpen.

Fásítás- másképpen.


A kerékpárút különlegessége, hogy nincs átadva, hiába készült el fél éve. A Szegedet Algyővel összekötő szakasz az M43-as autópálya csomópontjánál véget ér, onnan mintegy két kilométeres szakasz hiányzik a Kastélykert vendéglőig. Megírtuk, a 47-es melletti kerékpárút építési engedélyét egy magánszemély támadta meg. Ugyanaz az ember, aki hat éven át azt akarta elérni, hogy a bicikliút a főút másik oldalán húzódjon, és ne hasítsanak ki az ő telkének széléből egy darabot.


A pert elvesztette, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábban azt közölte, szeptemberben elkezdődhet, novemberre be is fejeződhet a bicikliút-építés.


Megkerestük újra a NIF-et, hogy megtudjuk, mitől ment tönkre a féléves aszfalt. Képeket is küldtünk, hogy könnyebben elképzeljék, milyen az, amikor egy facsemete legyőzi az utat.

– A NIF Zrt. kedden felhívta a kivitelező Duna Aszfalt Kft. figyelmét a kerékpárúton keletkezett károkra. A Duna Aszfalt Kft. július közepéig kijavítja a kivitelezésre visszavezethető hibákat – reagált a múlt héten [namelink name="Loppert Dániel"], a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!