Szeged és környéke

2016.06.21. 13:24

Folt hátán folt az algyői tájházban

Algyő - A foltvarrót egy kicsit elvont figurának tartják. Megveszi az anyagot, hogy szétszabdalja, és aztán újra összevarrja - mondta az algyői Bacsa Jánosné Erika.

Kiss Gábor Gergő

Az asszony négy éve tagja a helyi foltvarró körnek, ami az egyik legnagyobb létszámú civil szervezet a nagyközségben.


A lelkes foltvarró asszonycsapat 2009-ben alakult, ma huszonöt tagjuk van. Ottjártunkkor főleg a Lucy Boston-technikát gyakorolták, ami virágmintás anyagon hatszögek és négyszögek összevarrását jelenti. Lucy Boston a foltvarráson kívül a virágoskertjét imádta, ezért nevezték el róla ezt a technikát.


– De rengeteg technika létezik a világon, én a Nagymama virágoskertje módszert is kedvelem. Már nagylányként elhatároztam, ha nyugdíjas leszek, foltvarrással szeretnék foglalkozni. Elég sok türelmet és időt igényel ez a hobbi. Ha közben beszélget is az ember, könnyen elronthatja, és akkor vissza kell bontani – magyarázta [namelink name="Tóth Árpádné Marika"].

 

Folt hátán folt az algyői tájházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Erika Lucy Boston-technikával nyári takarót, Marika párnabetétet varrt. A tagok szerint a foltvarrás az egyik legmegnyugtatóbb hobbi, és ha ügyes az ember, nem is túl költséges. Csak anyag, tű, cérna és olló kell hozzá. Az anyagok ára között persze hatalmas a különbség, de a használtruha-boltokban is remek alapokat találhat magának az elszánt foltvarró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!