Szeged és környéke

2016.06.28. 19:00

Újra kell rakni a parkettát az algyői iskolában

Algyő - 1100 négyzetméternyi parkettát kell kicserélni az öt éve, 1,7 milliárd forintból épült algyői iskolában a kivitelező hibája miatt. Más gondok is vannak az épülettel, a polgármester följelentést fontolgat.

Tombácz Róbert

– Ide könnyedén belefér egy pénzérme, de voltak olyan részek is a termekben, ahol kézzel föl lehetett szedni a parkettát – mutatta az algyői Fehér Ignác Általános Iskola egyik tantermének padlóját [namelink name="Golhovics György"] gondnok. Az 1,7 milliárd forintból épült és nem egészen öt éve átadott iskola minden tantermének parkettája ilyen állapotban van, így összesen 1100 négyzetméteren kell fölszedni és kicserélni.


A kivitelező – aki nem fecsérelt időt és pénzt az aljzatkiegyenlítésre – az önkormányzat által felkért szakértő szerint parkettaragasztó helyett PVC-ragasztót használt, és abból is keveset. Emiatt jönnek fel és csúszkálnak szét az elemek. A bosszantó probléma nem csak esztétikai: komoly balesetveszéllyel jár, mert a billegő elemekben fölbukhatnak a diákok és a tanárok.


Garanciális munkaként ugyan kijavíttatták a parketta egy részét a kivitelezővel, de ahol ezt elvégezték, abban sem volt köszönet, ugyanis újra följött. A szétcsúszó, mozgó elemek között keletkező réseket rozsliszt és fűrészpor keverékével próbálták betömködni, ami nagyjából az első felmosásig tartott – tudtuk meg.

 

Újra kell rakni a parkettát az algyői iskolában. Fotó: Kuklis István (galéria)

Emiatt nem kérnek többet az egykori kivitelező és alvállalkozóinak munkájából, inkább az önkormányzat saját cége, a Gyeviép Nkft. igyekszik újraparkettázni a termeket. Ha sikerül, még a nyári szünet alatt végeznének a munkával, hogy az oktatást ne akadályozza a munka.


Körbejárva az iskolát, a nagyközség másfél milliárd forintjából és 200 millió forint uniós támogatásból készült épület más hibái is kiderültek. Vakolata több helyen kívül és belül is reped, a nyugati oldalon pedig a külső faburkolat alól teljesen hiányzik. A fából készült burkolóelemek hasadnak, penészednek, a lábazat megsüllyedt. Még a földszinti hőszigetelő ablakokat is fordítva szerelték be – szemléltette egy kísérlettel Golhovics György. Egy öt éve átadott iskolának nem így kellene kinéznie – állapítottuk meg.


– A kivitelező bankgaranciáját le fogjuk hívni, bár az nem elég minden javításra. Nem kívánunk a továbbiakban velük dolgoztatni. Úgy számoltuk, csak a parkettacsere költsége 16-18 millió forint lesz – mondta el Molnár Áron polgármester, aki hozzátette, a kivitelezési hibák miatt perre mennek, de a büntetőfeljelentést sem tartja elképzelhetetlennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!