Szeged és környéke

2016.07.20. 18:25

Hoppon maradt Algyő, győzött a magánérdek

Kifogásolja az algyői önkormányzat, hogy az állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet azonos ár mellett nem a településnek, hanem egy magáncégnek adta el a helyi ipari parkban lévő üzletrészét. Emiatt tíz év alatt több száz millió forint bevételtől eshet el az önkormányzat.

Munkatársunktól

A takarékszövetkezet 20 százalékos üzletrészének megvásárlásával az önkormányzatnak lehetősége lett volna arra, hogy meghatározó tulajdonos legyen – mondta el Pongrácz Tamás, az adásvételre létrehozott bizottság elnöke, Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő.


A 73 hektáros, elsősorban az olajipart kiszolgáló cégeknek helyet adó ipari parkban tavaly ősszel még csak 10 százalékos tulajdona volt az önkormányzatnak. Ekkor az egyik magántulajdonos, az O. K. F. T. Kft. próbálta megvenni a Délút 20 százalékos részesedését, azt mégis a településnek sikerült megszerezni.


Pongrácz Tamás elmondta, fél éve tárgyalnak a szintén 20 százalékkal rendelkező takarékszövetkezettel üzletrészének megvásárlásáról. Május végén már a szerződéstervezetet szövegezték, és belementek a 15 millióval megemelt, összesen 330 millió forintos vételárba is.


Algyő július 13-án azonban hivatalos értesítést kapott arról, hogy a takarékszövetkezet azonos ár mellett – egyéb kedvezőbb kondíciókra hivatkozva – a magáncégnek kívánja értékesíteni üzletrészét. Utóbbi így 70 százalékos részesedést szerez az ipari parkban, a településnek csak minimális befolyása lesz az osztalékfizetésre, a fejlesztésre.


– Ez tízéves távlatban akár több száz millió forintos bevételkiesést jelenthet az önkormányzatnak – hangsúlyozta Pongrácz Tamás, aki hozzátette, az önkormányzat vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!