Szeged és környéke

2016.08.02. 18:58

A családi futamnak csak hősei vannak

A szegedi kiskertekben, albérletben él családi autó nélkül Marosvölgyi Annamária és családja. Különleges élmény volt ezért számukra a családi gokartfutam, amelyet kérésükre szerveztünk. Még Heni, a 11 éves kislánya is bátran nyomta a pályán.

Kiss Tímea

Forma–1-es hanghatások közepette érkeztünk a Szeged Plaza mélygarázsába Marosvölgyi Annamáriával és családjával. Gokartozni indultunk a 37 éves asszonnyal, párjával és két gyermekével. Egy vágyott, de el nem érhető programra. Nehéz körülmények között élnek, házukat elárverezték, azóta albérletben, a kiskertekben laknak. Annamária vállalt már külföldön munkát, de gyermekeit – különösen kislányát – megviselte távolléte, hazajött.

Nem hagy hitelt

– Még most is rossz a távol töltött időre gondolni, nekem a gyermekeim az elsők – magyarázta, miért tért haza, és vállalt Szegeden a kereskedelmi végzettsége ellenére takarítói állást. Két műszak helyett délutánonként szeretne velük tanulni, így reggel 5-re jár most munkába. A régi ház miatt felhalmozott adósságokat még most is vonják a fizetéséből, ragaszkodik főállású, bejelentett munkájához.


– Nem szeretnék a gyermekeimre hitelt hagyni – mondta. Családi autójuk nincs, így a „száguldás" élménye különleges tapasztalat számukra. A család apraja-nagyját elvittük ezért „versenyezni" a SzegedGokart pályára.


A Kincskeresők című, új mellékeltünkkel szándékaink szerint olyan olvasók kéréseit teljesítjük, akik segítségre szorulnak, vagy mások számára is tanulsággal szolgálhat történetük, érdekes kívánságuk. Az olvasók kérése számunkra kincs, és a lapunkat választók is kincsre lelnek, ha hozzánk fordulnak.

Sisak, gáz, start

A 11 éves Heni az ötödik osztályba készül, hobbija a tánc, hiphopcsapatával országos bajnokok, legutóbb az Euro Dance Show-ról hoztak haza aranyat. Bátyjával, a 16 éves Márkkal lelkes dodzsemezők, a fiatalember nyert már gokartversenyt Szegeden. Lábbal hajtható géppel ment, és „az nem ugyanaz", mint az igazi járgány. Egyelőre azért nem autóversenyzőnek készül, szakácsnak tanul a Krúdyban. Nem mindennap, de annál ügyesebben főz otthon is. Az építőiparban dolgozó családfő, Róbert lelkes Forma–1-rajongó, a legutóbbi, Hungaroring-futamot is végigdrukkolta. – Nem bántam, hogy azt nézzük – csatlakozott a beszélgetéshez kislányuk, Heni is.


– Ki a zsebekből mindent! – kérte házigazdánk, [namelink name="Meleg Mihály"], amíg a kislányt megmérte. Heni elég magasnak bizonyult ahhoz, hogy a nagyobb járgányba ülhessen. Aztán jöttek a gokartmaszkok, rá a nagy, de biztonságos sisakok. – A jobb pedál a gáz, a bal a fék – hangzott a felkészítés, és indult a családi futam.

 

 Vigyázz, kész, rajt! A Forma-1-et is együtt nézték, most ők is száguldanak. Fotó: Török János

Vigyázz, kész, rajt! A Forma–1-et is együtt nézték, most ők is száguldanak. Fotó: Török János

Még lejátsszák a versenyt

Felbőgtek a motorok az autógumik övezte pályán, és egymást előzgették a családtagok. Heni óvatosan hajtott, Annamária bátran, a „fiúk" pedig egymással versenyeztek. – A hős – fogadta kislányát a levezető kör után a családanya. A „fiúk" pedig abban maradtak, még lejátsszák a versenyt, ugyanis Márk ideje pár másodperccel jobb volt Róberténél.


Amíg pihent a csapat, az édesanya elmesélte: részt vettek már gyermekek táboroztatásában a Mátrix Alapítványnál, tavaly pedig a menekülteknek segítettek önkéntesként a vasútállomásnál, Heni is elkísérte. – Jó érzés volt segíteni – jegyezte meg.

Három és fél éves „versenyző"

Amíg a sisakok a helyükre kerültek, megtudtuk: a SzegedGokart pályáján gyakorol az országos bajnok [namelink name="Janecskó Adrián"] is, aki a 2016-os teremgokart-világbajnokságon ezüstöt szerzett. A pálya legfiatalabb száguldozója egy 3 és fél éves kisfiú volt, aki centire pontosan megtanult parkolni. Meglepődve hallgattuk a sztorikat, míg ki nem kiderült: a gokart jó készségfejlesztő, javítja a helyzetkezelést és segít ráérezni a járműre – de a jogsi megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat nem pótolja!.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!