Szeged és környéke

2016.08.07. 12:00

Ajándék Dómbelépő jár A tanú-jegyekhez

Szeged - Miközben javában próbál a Szegedi Szabadtéri Játékok következő Dóm téri produkciójának, az Ének az esőben musicalnek a stábja, újabb színészgárda erősíti a szegedi fesztiválhangulatot: az újszegedi színpadon A tanút próbálják vasárnaptól Hajdu Steve-ék.

A fergeteges szatírára jegyet váltók most ajándék belépőt kapnak a Szegedi Dóm Látogatóközpontba.


Ma is az egyik legnépszerűbb magyar filmnek számít az augusztus 12-én és 13-án Újszegeden színre kerülő előadás alapjául szolgáló, 1969-es vígjáték. Generációk veszik elő újra és újra, hogy a humor görbe tükrén át szembesülhessenek egy letűnt kor sötét módszereivel és visszásságaival, és hogy a mögötte rejlő történelmi trauma hangos nevetések közepette oldódjon fel.


Az újszegedi feldolgozás alkotói, [namelink name="Bőhm György"] rendezővel az élen, nem kívánták aktualizálni a történetet: Hamvai Kornél szövegkönyve hű maradt az alapműhöz, emellett a díszletektől a jelmezekig minden korhűen pontosan ugyanazt a közeget idézi meg, amelyben az eredeti film is játszódik.


Virág elvtárs és [namelink name="Pelikán József"] legendás, furcsa párosát, a passzív-agresszív, bigott, kimért, de néha sértődős és ingerlékeny párttagot, valamint a koncepciós perbe tanúnak befogott, jámbor, folyamatosan segíteni próbáló, de esetlen, kissé együgyű gátőrt az előadásban két népszerű színművész [namelink name="Hajdu Steve"] és [namelink name="Elek Ferenc"] kelti életre. Hajdu szerint világklasszis az eredeti mozi, saját nemzedékében e film hatására születhetett meg az a bizonyos jó magyaros, szatirikus humorérzék. Elek számára szintén örök darab A tanú, képtelen elkapcsolni róla, ha elcsípi a tévében. Mindketten nagy kihívásnak érzik, hogy olyan elődökkel kell megküzdeniük, mint [namelink name="Őze Lajos"] és [namelink name="Kállay Ferenc"], ugyanakkor lubickolnak is a feladatban.


Láthatjuk még a jövő heti bemutatóban a Bástya elvtársat alakító Papp Jánost, és a közönségnek szintén kedves szegedi színészeket is, így Borovics Tamást, Pataki Ferencet, Szívós Lászlót és Borsos Beát. Ráadásul a „kurta szoknyájú" Gogolákné szerepében sokak örömére tér vissza Szegedre Müller Júlia.


„Kicsit sárga, kicsit savanyú – de a miénk!" „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának!" Már nem kell sokat aludni, hogy élőben halljuk ezeket a legendás sorokat. A tanú közelgése pedig most különleges akcióval is párosul: szombattól az előadás minden jegyvásárlója kézhez kap egy kombinált belépőjegyet a Szegedi Dóm Látogatóközpontba. (X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!