Szeged és környéke

2016.09.10. 09:50

Hívd meg a papodat egy sörre!

Hívd meg a papodat egy sörre! Az új világnap Magyarországra is elért. A lényege, hogy nekik is szükségük van kikapcsolódásra, barátokra. Kíváncsiak voltunk, a Csongrád megyei papoknak jut-e idejük magánéletre.

Kiss Gábor Gergő-Kovács Erika

– Sokan azt hiszik, hogy megtartjuk a misét, aztán behúzódunk a plébániára, és nem csinálunk semmit, legfeljebb a Bibliát olvassuk. Pedig magánéletünk is van – mondta a pitvarosi Kasuba Róbert. Robi atya kitett a közösségi oldalára egy cikket a „Hívd meg a papodat egy sörre!" világnapról.


Kíváncsi volt, lesz-e, aki komolyan veszi az újdonsült mozgalmat, amiről Magyarországon 2013-ban adott hírt a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet blogja. A lényege, hogy a papok is emberek, akiknek ugyanúgy szükségük van barátokra és kikapcsolódásra, mint másnak.


– Többen is megkerestek, még Békés megyéből is. Ez jólesik. A sört ugyan nem szeretem, de üdítő mellett szívesen beszélgetnék. – Robi atyát mi is meghívtuk a templom melletti boltba. A pitvarosi katolikus plébánosról már többször is írtunk. Húsvét előtt tüzet oltott a plébánián. Vele ereszkedtünk le a csanádpalotai templom alatti kriptába, már amennyire a talajvíz engedte. A plébános legutóbb baglyot mentett.


– Mozgalmas az életem. Pitvaros mellett Ambrózfalván és Csanádalbertin is tartok miséket. Iskolaidőszakban van, hogy napi 4-5 hittanórát is tartok. Nyáron hittantábort szerveztem. Emellett a gyónások, adminisztráció, karitatív munka – szóval nincs üresjárat az életemben – mondta a plébános. Robi atya szabadidejében jogi egyetemre jár. Már csak két vizsga választja el a jogászdiplomától. Angolul is tanul. Szeret zongorázni és színházba járni. Moziba ritkán jut el. És jólesik neki, ha időnként az ő problémáit is meghallgatja valaki.


– Pitvaroson van olyan barátom, akivel nem járunk ugyan össze napi szinten, de számíthatunk egymásra. Egyetemi évfolyamtársaimmal időnként beültünk egy-egy helyre beszélgetni. Fontos része ez is az életnek. Jónak tartom a Hívd meg a papod egy sörre! világnap ötletét. Ez ráirányítja a figyelmet arra, hogy nekünk, papoknak is szükségünk van a társasági életre. És nem csak szeptember 9-én.

 

Adalbert atyával kávéztunk tegnap. Nem érzi magát magányosnak, pedig a családja Lengyelországban él.

Adalbert atyával kávéztunk tegnap. Nem érzi magát magányosnak, pedig a családja Lengyelországban él.

– Éppen tegnap találkoztam az üllési barátaimmal. De egy kicsit még ennél is fontosabbnak tartom, ha nem templomba járó emberekkel tudok találkozni a községekben – magyarázta Zmijan Adalbert. A lengyel származású plébános azt mondja, hogy Jézus Krisztus sem csak a templomban találkozott követőivel. – Ilyen templomon kívüli hely mostanában a piac, egy falunap vagy egy kávézó. Katolikus papként ezért egyetlen templomon kívüli meghívást sem utasítok el – mondta Adalbert atya.


A 36 éves plébános öt éve vezeti Üllés és Zsombó hitéletét, nemrég A hét embere rovatunkban mutattuk be őt. – Lengyelországban hosszú ideig tagja voltam egy alkoholt nem fogyasztó mozgalomnak. Ma már nem tartom ezt a „böjtöt", ezért azt is jó szívvel fogadom, ha valaki ilyen italra hív meg. De a mértéket mindig tartani kell – közölte. Szerencsésnek érzi magát, hogy már Üllésen és Zsombón is vannak olyan barátai, akikre számíthat. – Fél év után éppen múlt héten látogattam haza. Ilyenkor feltöltődöm. A papság lényege azonban az, hogy az ember elég időt szánjon Istenre. Ez a legfontosabb dolog az életemben – magyarázta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!