Szeged és környéke

2016.09.12. 16:28

Időutazás a JATE Klubbal

Budapestről taxival érkező és az órát fellépése alatt meg sem állító totókirály, a 16 éves Alföldi Róbert első színházi szerepe, 300 fős költői est és gazdaságilag is nagyon sikeres diszkók - ezek voltak a 80-as évek a JATE Klubban.

Kovács András

Volt egyszer egy JATE Klub címmel beszélgetett a múlt héten a szegedi Jósika Pincében Kormos Tiborral és Jóni Gáborral lapunk egykori főszerkesztője, [namelink name="Dlusztus Imre"]. A közel kétórás időutazáson sokat megtudtunk az 1973-ban KISZ-klubként indult hely életéről. Egyebek között azt, hogy egy időben az ország két legjobb klubja között emlegették, a másik a Kertészeti Egyetemé volt. Harmadikként ott volt a Műegyetem, e három klub kölcsönösen elfogadta egymás tagságiját, ami nagy szó volt akkoriban.


[namelink name="Kormos Tibor"] 1979 elején lett klubvezető, dicsérte és név szerint is felsorolta elődeit, akik azért meglehetősen sűrűn váltották egymást. A Kormos–Jóni kapcsolat egyébként 1984-ben indult, és 1991-ig tartott.

Szóba került az emlékezetes fellépők között a Bizottság együttes, ami eredetileg Központi Bizottság névre hallgatott. Színházból a Stúdió K-t emlegették, és persze a Kormos nevéhez köthető Jágó- és Macbeth-előadásokat. Azt nagyon kevesen tudják, hogy a JATE Klubban mutatkozott be először [namelink name="Alföldi Róbert"], 16 éves szentesi diákként. A Nárcisz egy letakart biliárdasztalon játszódott, egyetlen szereplővel, aki másfél óráig le sem lépett róla.

A totókirály nyolcezre


A Botrányklubról Dlusztus Imre beszélt. Ő hívta meg Szegedre a börtönből akkoriban szabadult totókirályt. Úgy gondolták, 600-ról 800 forintra emelik a honoráriumot, de nem volt jó a telefonvonal, és a vendég visszakérdezett: ne hülyéskedj, nyolcezret? [namelink name="Molnár Tibor"] telt házat vonzott, taxival érkezett, és fellépése alatt végig ment az óra. Siker volt, hosszan sorolta a neveket, több botránykönyvet is megalapozva. A hallgatóság megtudta tőle, hogy a börtönparancsnoknak is adott tippeket, amik rendre bejöttek.


És persze az irodalom: [namelink name="Baka István"] Zalán Tiborral közös költői estjére 300-an voltak kíváncsiak, ezt ma már nehéz lenne összehozni. A klubban voltak sajtóvetítés előtti filmpremierek is, talán A tanú is itt forgott először Szegeden, de ebben nem voltak biztosak a beszélgetők.


Kormos Tibor dicsérte az egyetem akkori vezetését. Kiálltak a klub mellett. Csak egyszer kellett a szőnyeg szélén állnia. Az sem rajta múlt: valaki nem hagyta szó nélkül, hogy a nagy hatalmú Buda államtitkár azzal magyarázta a Los Angeles-i olimpia bojkottját, hogy a szmog miatt nem mentek sportolóink. – Szokott maga újságot olvasni? – kérdezte az államtitkártól az illető, és úgy lecsapta az asztalra a lapot, hogy abból botrány lett.


Volt Mester és Margarita is: a magyar diákok mesélték el a darab történetét a szovjet testvérdiákoknak, amikor kint jártak, mert nekik akkor esélyük sem volt megismerni. Ezzel együtt azért lehallgatták a klub egyetlen telefonvonalát, de nemcsak azt. Jóval a rendszerváltás után derült ki, hogy poloska volt a klubvezetői iroda álmennyezetében is.

 

Időutazás a JATE Klubbal. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Pénteken és szombaton diszkó volt a klubban, olyan bevétellel, hogy abból a hét másik négy napján ugyancsak színvonalas programokat tudtak kínálni a diákoknak. – Közhasznú társaságként működtünk, csak akkor ezt még nem így hívták – jegyezte meg Kormos Tibor. Azt meg a szerző jegyzi meg, hogy innen indult bele az éjszakába a szegedi ifjúság, hogy a Hajón vagy a Gyöngyében zárjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!