Szeged és környéke

2016.10.11. 11:10

Csodájára járnak a tökös háznak és fának

Ferencszállás - Nemcsak az udvart díszítik és a kapubejárót szegélyezik tökök, még az út menti fát is teleaggatták velük Ferencszálláson az egyik Szegedi utcai háznál.

Szabó Imre

Idős lakói, [namelink name="Kovács Bertalan"] és [namelink name="Birtás Trajánné"] lapunknak elmondták, a szemet gyönyörködtető, nem mindennapi látvány saját termésű sütő- és dísztököknek köszönhető. Van belőlük bőven, kisebb és nagyobb egyaránt, együtt különleges hangulatot adnak az utcának.


A fa feldíszítése mintegy félnapnyi munkába telt, ezt azonban nem sajnálták: egyébként is folyton a ház körül serénykednek, gondozzák az utcakertet, nem véletlenül lett néhány évvel ezelőtt az övék a falu legszebb háza. Büszkén jegyezték meg, hogy nem csak a faluból járnak csodájára a tökkavalkádnak. Olykor külföldi kocsik fékeznek előttük – fotóznak is gyakran.


 A sütőtököt egyébként a 16. század óta ismerik és termesztik Magyarországon, azaz Amerika felfedezése óta, őshazája ugyanis az óceán túlsó oldalán van. Energiatartalma, tápértéke magas, sok benne a C-vitamin, a kálium, a vas és a réz is. Persze dísznek sem utolsó. És erről nemcsak Kovácsék otthona tanúskodik Ferencszálláson – több-kevesebb kreativitással jó néhányat kidekoráltak a mostanában szezonális haszonnövény termésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!