Szeged és környéke

2016.11.09. 19:29

Éjfél után is érvényes marad a napijegy

Ténylegesen 24 és 72 órán át használható majd a tömegközlekedésben a napi- és háromnapos jegy januártól, ha pénteken elfogadja a közgyűlés.

Sz. C. Sz.

Januártól tényleges időalapú napijeggyel és háromnapos jeggyel utazhatnak majd a Szegedre érkező vendégek a tömegközlekedési járműveken, ha ezt pénteken megszavazza a közgyűlés. Idén nyáron már a szabadtéri előadásainak estéjén egy vonaljeggyel este hat órától üzemzárásig korlátlan átszállással utazhattak a városba látogató turisták. [namelink name="Nagy Sándor"] városfejlesztési alpolgármester előterjesztésében ezt „az időalapú jegy irányába való elmozdulás első mozzanataként" értékeli.


Az alpolgármester azt írja, az európai közösségi közlekedésben egyre több városban jelent meg a 24 és a 72 órás jegy a napi- és háromnapos jegy helyett. Azaz a napijegy nem az adott nap éjfélig, hanem az érvényesítéstől számított 24 óráig érvényes. Ettől a közösségi közlekedés rugalmasabb kihasználását, az utasszám megtartását és egyes esetekben (turistaszezonban és hétvégén) több utast várnak a szakemberek.


Az előterjesztés szerint Szeged ezzel egy már meglévő jó gyakorlatot adaptál Budapest, Pécs és Miskolc közlekedési gyakorlatából. Az időalapú jegy formája és mérete a vonaljegy méretével megegyező. Az időalapú jegyet a felszállást követően az időpecsétes jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni. Ettől az időponttól kezdve 24, illetve 72 órán keresztül korlátlan számban utazhat a jegy tulajdonosa. Az előterjesztés szerint az érvényben lévő árak megtartása mellett vezetik be januártól a 24 és 72 órás jegyeket.

Időpecsét


Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezetője úgy nyilatkozott, már minden tömegközlekedési járművön van legalább egy olyan jegykezelő, amely időpecsétet illeszt a jegyre. Ha mégis valami probléma van, az utas azonnal jelezze azt a sofőrnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!