Szeged és környéke

2016.12.02. 20:05

Kevés a megállóhely a szegedi panelok körül

Van, aki háromszor is körbejárja a tízemeletes panelház parkolóját, mégsem talál üres helyet este a Csillag tér környékén. Szeretjük az ablakból látni autónkat, de erre a szocializmus lakótelep-építői nem gondoltak - és persze ilyen sok kocsira sem.

Kovács András

Szeged lakótelepeit nem úgy tervezték, hogy ilyen sok embernek legyen autója, kevés is a parkolóhely a tízemeletes toronyházak közelében. Időről időre kapunk ezzel kapcsolatos észrevételeket olvasóinktól, ezúttal meg is kérdeztük őket a kritikus városrészekről, és magunk is körbenéztünk.


– Tudom, nagyon rossz helyen állok, de nem találtam a közelben üreset, és csak néhány percig lesz itt az autóm, amíg beviszem a gyereket az oviba – mondta szerda reggel negyed 8 körül Takácsné Bozóki Helga a Budapesti körút Csillag tér felőli végén a szalag-tízemeletes mögött. Nem is talált magának parkolóhelyet, a garázssor közelében állt meg úgy, hogy lehetőleg senkit se zavarjon.

 

Takácsné Bozóki Helga: Csak néhány percre állok le. Fotók: Frank Yvette

Takácsné Bozóki Helga: Csak néhány percre állok le. Fotók: Frank Yvette


– Előfordul, hogy este háromszor is körbemegyek, s mivel nem találok szabad helyet, kénytelen vagyok kimenni a Retek utcára – mondta Kiss Ágnes ugyanott. Ezen a részen egyébként munkaidőben sem könnyű megállni, éjszakára pedig biztosan kitehetik a megtelt táblát. Még fél nyolc körül is jól tele volt a makkosházi trolivégállomásnál található parkoló: a szegedi lakótelepi lehetőségek közül talán ez a legnagyobb befogadóképességű.


– A legsűrűbb beépítésű szegedi lakótelepek parkolóit harmadennyi autóra tervezték, nem csoda, ha mára sok helyen nehéz parkolni – mondta Kósa János, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának osztályvezetője. Hozzátette, a zöldfelület rovására ezek száma nem bővíthető.


Megoldásként felmerül a gyephézagos burkolóelem, de valójában ez sem kivitelezhető – jegyezte meg a szakember. Egy darabig még szép is lehet az új fű, de ha a kánikulai hetekben naponta egyszer-kétszer nem öntözi meg valaki, például az ott lakó, a fű menthetetlenül kiég.


A 2014–2020-as támogatási időszakban két városrészben – Tarjánban és Odesszában – is aktív közterületi rehabilitáció kezdődik. – Reméljük, hogy a pályázat eredményeként a parkolóhelyek számát is tudjuk növelni – tette hozzá bizakodva Kósa János.


Baksa Géza: – A Vértói út 7. szám közelében körülményes a parkolás, néha közelharc megy az üres helyért.

Godó Gáborné Klára: – Makkosházán, a Gát utcában két sorban állnak az autók, ráadásul az egyik sávot teljesen elfoglalják. Két kanyar is van az utcában, ami beláthatatlan. Idő kérdése, hogy baleset történjen.

Hanczik Tibor Jr.: – A Csongrádi sugárút esélytelen! Ideparkol, majd elegánsan felszáll a trolira, és megy dolgára. Én meg a másik utcából, több száz méterről cipekedek.

Sidlovszky Éva: – A Budapesti krt. 23.-tól a 31-es számig a lakók többsége nem tud a ház előtt parkolni.

 

Inkább a fényre


Megszólítottunk egy, az autója ablakáról jeget kaparó férfit a Szilléri sugárúton. Kiderült, nagyon ritkán kényszerül arra, hogy bemenjen a szalagtízes mögé. – Autóüveges vagyok, és a szakmámból tudom, biztonságosabb itt a kivilágított sugárúton, mint belül a csendes félhomályban – mondta, hozzátéve, azért jobban lefagy az autója, mint a benti védett részen, de ez még belefér.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!