Szeged és környéke

2017.05.26. 15:32

A kender lehet a megye új vezérnövénye

Csongrád megye - Nagy reményeket fűz a megyei önkormányzat az ipari kender termesztéséhez és feldolgozásához. Uniós pénzt pályáznak az iparág feltámasztásához.

Dombai Tünde

Az ipari kender termesztése lehet a megyei önkormányzat vezérprojektje, ha nyer az a pályázat, amit zentai partnerével együtt beadott. Összesen 398 ezer euró (nagyjából 123 millió forint) uniós támogatásra pályáznak, ebből a hazai fél része 288 ezer euró (89 millió forint). A mintaprojektet szerdán a megyei önkormányzatok ópusztaszeri tanácskozásán mutatta be Kovács Beáta, megyénk alelnöke.

 

A kendertermesztés és -feldolgozás Csongrád megyében a rendszerváltásig, a Délvidéken a hetvenes évekig volt jellemző. Újrahonosítását az alelnök azzal indokolta, hogy a kender alkalmazkodó növény, kedvező termőterületek állnak rendelkezésre, és ötvözni lehet a még meglévő szaktudást a korszerű innovatív technológiával. Jó ütemben lépve a projekt elősegítené a munkahelyteremtést, a lakosságmegtartást, a feldolgozóipar megteremtését és a kutatás-fejlesztést.

 

- Azért szerettem bele az ipari kenderbe, mert sokrétű a felhasználása - árulta el Kovács Beáta. Fotó: Frank Yvette

– Azért szerettem bele az ipari kenderbe, mert sokrétű a felhasználása – árulta el Kovács Beáta.

Fotó: Frank Yvette

Az előadó megjegyezte, a megyei önkormányzat természetesen sem termeszteni, sem feldolgozni nem akar, hanem koordinálja a projektet. Összehozza a kutatókat, a gazdálkodókat és azokat, akik a feldolgozásban fantáziát látnak. Ehhez üzleti és kommunikációs tervet készítenek, speciális kenderarató gépet gyártatnak a három-négy méter magas, erős szárú növény betakarításához. Emellett tananyagot fejlesztenek és akciókkal népszerűsítenek. A napokban Kínában mutatkozik be a megyei kenderprojekt.


Elszórtan már léteznek próbálkozások a kenderfeldolgozásra. Az alelnök a Nagylakon újraindított kendergyárat emelte ki, valamint a pusztaszeri [namelink name="Násztor József"] papírmerítő műhelyét és az első kenderbetonból épülő domaszéki családi házat. Ezekről mi is cikkeztünk, két éve a gyárról (2015. augusztus 29.: Ideért az autópálya, újraindult a kendergyár).

 

Tudta?


Kovács Beáta felsorolta, az ipari kender hasznosítható például:

1. kendermagolaj formájában étkezési alapanyagnak,

2. állati takarmánynak és alomnak,

3. vászon, zsák, kötél készülhet a textiliparban,

4.  prémium kategóriás belső burkolatokhoz az autóiparban,

5. gyulladások, izomgörcsök, tumorok, szembetegségek kezelésére a gyógyszergyártásban,

6. illóolajként a kozmetikai iparban,

7. építő- és szigetelőanyagként az építőiparban,

8. rostjai a papírgyártásban és 9. a bioenergetikában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!