Szeged és környéke

2017.06.07. 22:02

Karácsony Gergely: A panelházak visszabontása a hülyeség csúcsa

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nincs elragadtatva a kormány panelbontásos ötletétől. Összegyűjtöttük Önöknek az előzményeket.

A hülyeség csúcsának nevezte a panelházak visszabontását Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki Szegeden mutatta be a pártja Mindenki számít című programját. Szerinte a Paks2-beruházás negyedéből, ezermilliárd forintból a hazai lakásállomány jelentős részét lehetne felújítani és 100 ezer új munkahelyet lehetne teremteni.


Kovács Tamás, a Párbeszéd szegedi országgyűlésiképviselő-jelöltje azt hangsúlyozta, káros a panelházak visszabontása.

Javaslata szerint legfeljebb Vásárhelyen valósítsák meg kísérleti jelleggel, de ne emeljék országos szintre.


A Párbeszéd szegedi fórumán az Együtt politikusai – Nagy Sándor és Györgyey János – is részt vettek.


Egy éve Lázár János miniszter beszélt először arról, hogy vissza kellene bontani a tízemeletes panelházakat az ötödikig, hogy élhetőbbek legyenek. A felsőbb szinteken élők állami támogatással máshová, akár kertes házakba is költözhetnének (2016. április 22.: Menni vagy nem menni? A panel komfortos, a kertes ház szabadságot ad). Orbán Viktor vásárhelyi látogatásán említette a témát: azt mondta, Vásárhely lehet az első település, ahol ezt kipróbálják, de csak ha meg tudnak egyezni az érintett lakókkal.


A lakók egy része nehezen tudja elképzelni, hogyan valósítanák meg a tervet.

Felvetették például, hogy a bontás ideje alatt ki kellene költöztetni az ott maradó lakókat is, hiszen egy építkezés mindig balesetveszélyes, ráadásul a gázt, a villanyt és a vizet is kikapcsolnák.


Az sem tiszta, hová költöztetnének annyi érintett családot. Az alpolgármester szerint azonban a műszaki kivitelezés egyszerűbb feladat lenne, mint a megegyezés a lakókkal.


A lakáspiac mindenesetre felbolydult az ötletre: portálunk is megírta, hogy a visszabontással kapcsolatos részletek még nem ismertek, de a tulajdonosok eladási kedve így is egyre nagyobb a hetedik emelettől felfelé. A legtöbb lakást a tizedik emeleten kínálják eladásra a házgyári épületekben, a legértékesebbek a második emeleti lakások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!