Szeged és környéke

2017.06.13. 07:53

Van, ahol még feleltetnek, van, ahol gyerek sincs az épületben

Csongrád megye - Az utolsó hét kezdődött meg az iskolákban, három nap van már csak hátra a tanévből. Kíváncsiak voltunk, mivel telnek az órák, amikor már tanár és diák is a centit vágja.

Timár Kriszta-Szabó Imre

– Az iskolával nincs baj, csak a korán keléssel – mondta az ötödikes Lili, amikor azt kérdeztük osztályában, hogyan bírják a szünidő előtti utolsó napokat. Véghajrájába ért ugyanis a tanév, csütörtök délután kitör a vakáció. Amikor pedig már ennyire közel a szabadság, sok diáknak bizony szenvedés, hogy még be kell járni ahelyett, hogy már a strandon barnulna.

Még feleltettek is a jobb jegyért

De mit csinálnak az utolsó napokban az iskolások? Egyáltalán van még értelme, hogy óráról órára becsengetnek? Erre kerestük a választ hétfő délelőtt. A szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában tegnap még szorgosan tanultak a gyerekek – volt olyan tanár, aki feleltetett is néhány diákot a jobb jegyért. Ebben az iskolában még ma is tartanak órákat, a szerda marad meg „levezetésnek". A csütörtök ugyanis már a ballagás napja, így egész nap díszítés zajlik majd.

A Vörösmarty-iskola negyedikesei még tanulnak, jegyet viszont már nem kapnak.  Fotó: Török János

A Vörösmarty-iskola negyedikesei még tanulnak, jegyet viszont már nem kapnak.

Fotó: Török János

A 4. b osztályba fogalmazásórára lestünk be elsőként: ők a levélírást gyakorolták. – Amiből kicsit le voltunk maradva, azokat vesszük át hétfőn és kedden, tömbösített órákban. Jegyeket viszont már nem kapnak, a múlt héten lezártam mindenkit – mondta el Dobosné Szúnyog Katalin osztályfőnök, aki szerint lehet tanítani az utolsó napokban is, csak meg kell találni a megfelelő témát, ami leköti a gyerekeket.


Az 5. b-ben már kicsit lazább volt az óra: nyitott ajtónál – hogy ne süljenek meg a teremben – az előző heti osztálykirándulás élményeit foglalták össze történelmi játékkal. Két diák pedig kiselőadást és PPT-bemutatót tartott. Itt ilyen szorgalmi feladatokkal lehet még az utolsó napokban javítani a jegyeken.


– Én holnap adok be egy dolgozatot. Még nincs kész, de gyorsan összerakom, nem gond – mondta Szofi, aki úgy fogalmazott, nem zavarja, hogy még az utolsó napokban is küzdenie kell. Osztályfőnökük szerint azonban nem vehető rá mindenki ilyen könnyen. – Az utolsó hetekben már látszik a diákokon, hogy fáradtak, és romlik a teljesítményük is. Nem könnyű, de ilyenkor is rá kell bírni őket, hogy legyenek szorgalmasak.

Kínai fejfedőket készítettek papírból

A kínai kultúrával ismerkednek a szünidő előtt a Makói Általános Iskola Bartók-tagintézményében. Már hagyomány náluk, hogy az utolsó tanítási napok mindig egy külföldi országról szólnak, jelen esetben ez Kína – tudtuk meg Nagyné Zombori Margit intézményvezető-helyettestől.

A kínai kultúrával ismerkednek a szünidő előtt a makói bartókosok. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA


Az iskolában egyébként kínaiul is lehet tanulni. Bekukkantottunk a 3. z, azaz zenetagozatos osztály termébe, ahol a gyerekek Kádasi Tímea tanárnő vezetésével éppen jellegzetes kínai fejfedőket készítettek papírból. A legtöbben kínai írásjelekkel, ábrákkal díszítették, Árgyelán Noémi azonban úgy festette be, mintha szalmából készült volna. – Érdekel ez a távoli ország, van is egy kínai szerencseamulettem! – árulta el nekünk munka közben.

Harminc fokban nem lehet tanulni

Vannak azonban iskolák, ahol már nem is küzdenek a tanítással az utolsó héten. A szegedi Dózsa György Általános Iskola például tegnap és ma is üres: minden osztály kirándul. – Harminc fokban nem lehet tanulásra késztetni a gyerekeket – fogalmazott Szuromi István igazgató, aki szerint ennek a pár napnak nem szabad másról szólnia, mint a levezetésről.


Az idei tanév június 15-én ér véget, vagyis csütörtökön mindenhol kicsengetnek. A legtöbb iskolában azonban még egy-két hétig vállalják a diákok felügyeletét, vagyis aki nem tudja megoldani, továbbra is beviheti reggelenként a suliba a gyerekeket. A legszerencsésebbek azonban holnapután úgy rohanhatnak ki az épületből, hogy két és fél hónapig a környékére sem kell menniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!