Szeged és környéke

2017.07.13. 11:45

A Vajda utcában nem bírt el a lezúduló esővíz elvezetésével a csatorna - Beázott a tető nélküli házban élő idős asszony

A szerda hajnali viharban beázott a nyugdíjas Berkó Antalné lakása a Jósika utcában, aminek jelenleg éppen a tetőszerkezetét javítják. Az asszony azt mondta, hogy ő nem akarta a tetőrenoválást, de a többség máshogy döntött. A beruházó azt mondja, hogy megtéríti az idős nő kárát.

Munkatársunktól

– Arra ébredtem szerda hajnalban, hogy a hálószobám plafonjából csepeg rám a víz – mondja a Jósika utca 19. szám alatti ház első emeletén lakó Berkó Antalné.


A társasházat egy befektető vásárolta meg. Kisebb harc folyt már amiatt is, hogyan újítsák fel az épületet. Erről korábban lapunk is beszámolt. Manyi megmutatta azt a határozatot, amiben az áll, hogy a tulajdonosok adásvétel jogcímen a tetőteret átruházzák a vevőre, aki szeptember 30-áig meghatározott felújításokat végez rajta a lakástulajdonosok javára 31 millió 700 ezer forint értékben.

– Én nem egyeztem bele, hogy a tetőszerkezethez hozzányúljon bárki. De a tulajdonosok többsége írásban máshogy nyilatkozott. A lakásom fölött már a tető van. Már korábban is attól féltem, hogy ha ahhoz hozzányúlnak, a gyenge falak nem bírják majd a munkálatokat – közölte a 89 éves asszony. A falak a tetőszerkezet elbontását és a renoválást ugyan bírták, de a feje fölötti födém a tegnap hajnalban lezúduló esőnek már megadta magát. Délelőtt Berkó Antalné hálószobájában tucatnyinál is több beázásfoltot számoltunk meg a plafonon, az előszobájában pedig szintén csöpögött a víz.


Úgy tudjuk, hogy Berkó Antalnénak már előre jelezték, hogy esetleges esők esetén beázhat. Korábban azt is felajánlották neki, hogy a felújítás idejére költözzön szállodába, aminek költségét állja a beruházó. Ezt Berkóné is elismerte, de azt mondta lapunknak, hogy ezt azért utasította vissza, mert közel a 90. évéhez nem tudott volna még rövid időre sem megszokni egy új környezetet. Információink szerint megígérték az asszonynak, hogy amint elkészül az új tetőszerkezet, teljesen ingyen felújítják a lakását.


A lezúduló csapadék több közterületet is elárasztott Szegeden. – Nagyobb csapadék esetén a Vajda utcában felgyülemlett nagy mennyiségű víz elvezetéséről a lakóknak kell gondoskodniuk a közterület takarításának hiánya miatt. Szerda reggel 25 percembe került, míg sikerült a csatornát a sok lehullott avartól annyira megtisztítanom, hogy az el tudta vezetni a vizet – mondta a Vajda utcában élő Nemes Zsolt.


Hódmezővásárhelyen az egyik Ormos Ede utcai lakásban a szúnyogháló és a redőny is kitört, ami a gyalogosforgalmat veszélyeztette.

Beázott az szkt – Leálltak a villamosok és a trolik

Tegnap délelőtt 9 órától 10 percre leállt Szegeden a teljes villamos- és troliközlekedés. Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója elmondta, különösen az elmúlt két évben sok viharkár érte a társaságot, csak a váltókárok 6,5 millió forintjába kerültek a társaságnak. Most a Zrínyi utcai áramátalakító épület ázott be a viharban. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy a biztonságos közlekedés fenntartása miatt az egész rendszert áramtalanítják – ez okozta a teljes járatstopot. Az áramátalakító épületében két helyen találtak komolyabb beázást, a vizet kiszivattyúzták, ami után az elektromos közlekedés újraindult a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!