Szeged és környéke

2017.07.07. 11:35

Egyre több a templom, de kevés a plébános: 60 településre 38 jut a megyében

Csongrád megye - Csongrád megyében egy plébánosra két-három település is jut, de akad olyan is, aki hét közösséget lát el. Idén egyetlen pap sem végzett Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán, pedig évente kettőt kellene felszentelni a halálesetek és a nyugdíjazások miatt.

Szlavkovits Rita

– Mennék én többször is misére… – A dóci Marika néni szombatonként tud elmenni a faluban tartott misékre. Olykor Ópusztaszerre is elmegy, ahol gyakrabban fordul meg a plébános.


– Busszal már nemigen tudok utazni, csak akkor megyek, ha a lányom átvisz autóval – teszi hozzá az idős asszony. Ő is azt tapasztalja, hogy egyre kevesebb a pap, ráadásul közülük többen külföldről jöttek, így Lengyelországból, a Felvidékről és Erdélyből is települtek át Magyarországra.

Fotó: Török János

Marika néni többször is menne misére.

Fotó: Török János

A négy Csongrád megyei esperesség hatvanhárom plébániáján harmincnyolc pap van, így a legtöbben két-három helyen is szolgálnak. Antal Imrének, amióta januárban megkapta a kisteleki és a csengelei feladatok ellátását is, összesen hét településen kell helytállnia. A fiatal plébánost a szegedi Dómban szentelték pappá.

Mise nem marad el

– Reggel hatkor kelek, délelőttönként Kisteleken és Bakson tartok hittanórákat – meséli Antal Imre, akit éppen egy hittantáborban, csocsózás közben értünk el. Két pap segíti, úgy készítik a települések miserendjét, hogy más teendők esetén be tudjanak ugrani helyettesíteni. – Sajnos egyre több a temetés, ezeket is intézni kell, de megkeresnek esküvőkkel, keresztelőkkel, meg kell tartani a tanfolyamokat – hangsúlyozza a plébános, akinek ez az élete, ezért nem tartja fárasztónak, még akkor sem, ha esténként még házszentelőre is kell gyakran mennie.

Lapunkban írtunk arról a tömörkényi esetről, amikor a kitűzött időpont előtt temették el az elhunytat. Antal Imre akkor azt mondta, hogy nem az ő sietsége miatt fejezték be korábban a ceremóniát, hanem a temetést szervezők járultak hozzá ehhez.

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Külföldről is jönnek papok

– Lengyelországban vannak harmincfős fiatal csoportok, akikből egy-két fiatal a papi hivatást választja. – Zmijan Adalbert öt évvel ezelőtt jött Lengyelországból, az volt a terve, hogy az otthonához hasonlóan Magyarországon is közösségeket hoz létre. A Zsombón és Üllésen szolgáló lengyel papnak ez nem sikerült.


Egyébként Szegeden is szolgál egy lengyel pap, ő már húsz éve él Magyarországon, 2010 óta plébános Felsővároson. Róla írtuk pár évvel ezelőtt, hogy hívei nem értik a prédikációit, amire ő akkor úgy reagált, hogy nem is akarják őt érteni a hívek.

 Miért kevés a pap?

– A cölibátus megszüntetése biztosan javítana a helyzeten. – Erről Balogh József beszélt, aki még 2013-ban döntött úgy, hogy felmentését kéri, mivel évtizedekig gyötörte a titokban tartott családjához fűződő érzelem. – A család olyan biztos hátteret ad, amelyben a cölibátusban élőknek nincs részük, kiszolgáltatottak lesznek.

Balogh József hite egy cseppet sem rendült meg, inkább elmélyült. Egyébként az egykori plébános szerint a világ is nagyot változott, ezzel együtt természetesen maga az egyház is.


– Nagy fegyelmezettséget kíván ez a hivatás. – Antal Imre, az Erdélyből áttelepült kisteleki plébános úgy látja, hogy önfeladással jár, ha valakit pappá szentelnek.

Fotó: Török János

Fotó: Török János

 – Nem lehet elfutni a kérdés elől. – Zmijan Adalbertnek nem sikerült rájönnie az itt eltöltött öt évben, mi lehet annak az oka, hogy Magyarországon kisebb az esélye annak, mint hazájában, hogy valaki a papi hivatást válassza. Erőszakosan nem lehet közösséget építeni. – Könnyű lenne a cölibátusra fogni – mondja. A lengyel pap szerint ennek valószínűleg mélyebb gyökerei vannak. – Most olyan, mintha vesztésre állnánk, de még nem dőlt el a meccs – teszi hozzá. A Zsombót és Üllést szolgáló pap nem pesszimista.

Templomépítő kormány

Hamarosan Pusztaszeren épül templom, az önkormányzat telket biztosít az építéshez, a kormány pedig pénzt. A szegedi dóm nemrégiben újult meg, a látogatóközponttal, egyéb felújításokkal együtt több mint kétmilliárd forintból. Balog Zoltán miniszter a székesegyház átadásakor jelentette ki, hogy templomépítő nemzet lehetünk. Egyébként a Szeged–Csanádi Egyházmegye az előző uniós ciklusban a dóm felújítására fordított kétmilliárd forint mellett hatszázmillió forint uniós forrást használt fel az egész egyházmegye területén. 2016-ban 25 millió forintot nyertek az ifjúsági közösségi aktivitást elősegítő programokra.

Címkék#Szeged#pap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!