Szeged és környéke

2017.07.04. 13:13

Feltöltőkártyás adategyeztetés: nem csak a telefon használhatatlan, néma maradhat a riasztó is

Július elsejével sok feltöltős mobiltelefon elnémult, mert használói nem egyeztették a benne lévő SIM-kártya adatait. Ők kapnak ingyenes póthatáridőt, és a hívószámuk is maradhat. A riasztóba szerelt kártyák viszont nem tudnak SMS-t küldeni, ha lopják a kocsit, vagy rámolják ki a házat.

Kovács András

– Minimum egy órát kell várnom

– mondta Tóth Tibor a Telekom belvárosi ügyfélszolgálatán, ahová a feltöltőkártyás adategyeztetésre érkezett.


Nekünk is ennyi időt ígért a recepciós hölgy, amikor erre a menüpontra kértünk sorszámot. Érdekes, hogy 30 perccel korábban a Rókusi körúti Tescóban a Telekomnál több volt a munkatárs, mint az ügyfél.

Tóth Tibor: Sokadszorra sem sikerült az adategyeztetés. Fotó: Frank Yvette

– Azt gondoltam, már elintéztem az interneten, de kiderült, mégsem sikerült, azóta már harmadszor vagyok bent, és a telefonom is megnémult

– mondta Tóth Tibor, hozzátéve, már egy hónapja elkezdte, és még nem ért a végére. – Egy hete olyan SMS-t kaptam, hogy 10 kártya van a nevemen, és válasszam ki, melyik kell, és amikor rákérdeztem, azt mondták, ne foglalkozzak vele – részletezi kálváriáját.


Július elsején nulla órakor elnémultak azok a telefonok, amelyekben olyan feltöltőkártya volt, amelynek adatait nem egyeztették. A használója erre hamar rájött, ám akinél autó- vagy lakásriasztóban működik ilyen, csúnyábban megjárhatja. – A néma kártya nem tud jelezni a diszpécserszolgálatnak, ha lopják az autót, és a tulajdonosnak sem küldhet SMS-t a rendkívüli eseményről – mondja Ribizsár Gábor, az autóriasztókat is szerelő Ribizsár Autó-Hifi tulajdonosa, hozzátéve, az utolsó napokban nagyon sok hívást és kérdést kaptak az ügyben, volt, aki most hétvégén kért segítséget.

Molnár Dániel  szerelő a SIM-kártyás riasztót mutatja. Sokan csak az utolsó napokban kértek  segítséget.Fotó: Frank Yvette

Molnár Dániel szerelő a SIM-kártyás riasztót mutatja. Sokan csak az utolsó napokban kértek segítséget.Fotó: Frank Yvette

– Talán az a jobbik eset, ha olyan a rendszer, hogy már elindítani sem tudja a riasztós kocsit a gazdája, akkor kellemetlen, de legalább megtudja, hogy nem működik – mondja a szakember, hangsúlyozva, nagyobb lehet a kár, ha nem riasztja a tulajdonost a letiltott kártya. Kiderült, nem tudták egyenként értesíteni az ügyfeleket, biztonsági okokból ugyanis nem vezetnek nyilvántartást, mert ha hozzájuk törnének be, értékes adatállományhoz jutnának.


Egy rendesebb lakás- vagy házriasztó, azon túl, hogy be van kötve egy diszpécserközpontba, SMS-ben is értesíti a tulajdonost. – Az erre a SIM-kártyára küldött szolgáltatói figyelmeztetést is továbbküldte a rendszer, vagyis a ház gazdájának telefonjára rövid szöveges üzenetnek kellett érkeznie a „balatoni ház" vagy a „sziksósi üdülő" nevű feltöltőkártyáról – mondja egy lakásriasztókkal foglalkozó szakember.

Fotó: Frank Yvette

Mára mindhárom mobilszolgáltató honlapján kiemelt helyen szerepel az adategyeztetés, leírják, hogyan lehet ezt pótolni augusztus, illetve szeptember végéig, ami még ingyenes. Jó hír, hogy a póthatáridő után lesz egy fizetős kör is, ami február 28-áig tart, és megtartható a korábbi hívószám is.

Ez nem az a feltöltős


A mobilszolgáltatók a mérőórák kártyáinak adategyeztetésére is felhívják a figyelmet, ám ilyet nem sikerült találnunk. Sem a vízműveknél, sem az áram- és gázszolgáltatónál. – Az előrefizetős mérők más technológiával működnek, SIM-kártyát nem használnak, az egyes okosmérőknél a SIM-kártyák csak adatátviteli eszközöknél használhatók, telefonban nem is működnének – tudtuk meg Elter Csabától, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől. Vagyis a fogyasztóknak nincs teendőjük.  .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!