Szeged és környéke

2017.08.07. 07:30

Anya, kutyával mókásabb! - avagy hogyan győzd meg a szülőt, hogy itt az idő?

Lehet kutyám, anyaaa? - kérdeztél már hasonlót? Reméljük, a szegedi Tappancs Tanya kölyökkutyarészlegén tett látogatásunk segít meggyőzni a szüleiteket is!

Kancsár Tímea

– Szaladgálnak, ugrálnak, nyalogatnak! Sokat lehet velük játszani – írja le saját szavaival Nola, mi a legeslegjobb a kutyázásban. A 7 éves kislánynak sok barátja van, de a legfontosabb pajtása, Molly. Közepes termetű keverék kutyáját maga nevezte el. Nola – az anyukája miatt – már 3 évesen belekóstolhatott, milyen önzetlen dolog az állatvédelem.

Viharban összebújnak

– Nem tudom, hogy melyikük fél jobban a vihartól. Ha jön a mennydörgés, összebújva kucorognak a kislányom ágyában, csak így tudnak aludni – meséli Szerencsés Tilla, Nola anyukája,  a Tappancs alapítvány kurátora, amikor meglátogathattuk az örökbefogadás előtt álló kutyakölyköket.


Kíváncsiak voltunk, a szakember mit ajánl kutya-gyerek kérdéskörben. Megnyugodhattok, 3 éves kor felett minden gyereknek ajánlható a kutyatartás. Mázlisták, akik úgy születnek, hogy már van kutya a családban, hiszen nekik később már nem kell könyörögni és mindenféle védőbeszédet kitalálni a szőrös kedvencért.


De azért adunk egy tippet: kutatások bizonyítják, hogy a „kutyás" gyerekeknek sokkal nagyobb a felelősségérzetük, nyitottabbak, könnyebben barátkoznak.

 Mintha kistesó születne

A kutyavállalás családi döntés, a szülőknek el kell fogadniuk, hogy hiába segítetek, azért még nekik is bőven lesz feladatuk az állattal. Ha kölyökkutya érkezik a családba, az olyan, mintha kistesó születne. Fel kell kelni éjszaka, mert mondjuk sír, sűrűn kell levinni, hogy el tudja végezni a dolgát, különben lehet takarítani.

 Minden feladat játék

Ahogyan a kis kedvenccel együtt cseperedtek, egyre több feladatot kaphattok a felnőttektől: vigyetek friss vizet a kutyusnak! Fésülgethetitek a szőrét, megtörölhetitek a lábát séta után.


Hatéves kor felett – ha anya és apa is úgy gondolja – elvihetitek sétálni is – mutat rá Szerencsés Tilla. Fajtát nem szeretne meghatározni, a lényeg az, hogy a kutya temperamentuma a család életvitelével egyezzen.

 

Ismerkedés


1. Kóbor, gazdátlan kutyához egyedül soha ne menjetek közel!

2. Ha jelen van a kutya gazdája, akkor is mindig meg kell kérdezni, hogy meg szabad-e simogatni.

3. Ha igen, óvatosan, lassan, nem hadonászva, hirtelen mozdulatok nélkül közelítsétek meg

4. Nem hajolunk fölé – legyen bármilyen picike is!

5. Szagoltassuk meg vele a kezünket!

6. Mindezek után a fejét és a hátát simogatjuk meg a kutyának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!