Szeged és környéke

2017.08.04. 18:54

,,Egy operettszínészt alakító színész", avagy Király Attila a Csókos asszonyban

A Csókos asszony bonvivánját alakítja Király Attila a Zsombói Szabadtéri Színpadon - Zerkovitz Béla népszerű operettjében együtt játszik többek között Verebes Istvánnal, Esztergályos Cecíliával, Oszter Sándorral - és feleségével, Lapis Erikával.

Király Attila színész, rendező, koreográfus a korábbi, alternatív pesti előadásai után ma este járatlan terepre lép a Csókos asszony zsombói előadásában. – Sose játszottam még bonvivánszerepet – árulja el Király Attila. – Jópofa kirándulás Dorozsmai Pistát alakítani, ezt a nagyon helyes, a klasszikus bonvivánoktól épp a léhasága miatt különböző figurát.

Király Attila még soha nem játszott bonvivánt: Zsombón debütál. Fotók: Karnok Csaba

Hiába rendezett és koreografált ő maga is, Halasi Imre rendező munkájába sose szólna bele. – Ha megkérdezik a véleményem a rendezésről vagy a koreográfiáról, akkor természetesen elmondom, de magamtól nem megyek oda erről beszélni – jelenti ki. – A Csókos asszonyban épp egy operettszínészt alakító színész vagyok, ezt az oldalamat ismerheti meg a közönség.


Miután a szegedi teátrumtól távozott, szabadúszó művészként dolgozott Attila – idén újra társulati tag, Tatabányára szerződött. – Szimpatikus a tatabányai Jászai Mari Színház gondolkodásmódja, a társulat és az igazgató, Crespo Rodrigo karaktere – magyarázza, miért adta fel a szabadúszólétet. – Itt „színházcsinálás" folyik, a szó mindenféle értelmében. A következő évadban A mi osztályunkban, a 12 dühös emberben, Schiller Stuart Máriájában és a Terror című kortárs német darabban fogok fellépni, valamint Pesten is mennek még darabjaim.

Minden szakmára egyre inkább igaz: nem évtizedeket terveznek egy munkahelyen – a színészeknél sincs ez másképp.

 

– Az egész pálya más, mint például mikor édesapám elkezdte, sőt, már ahhoz képest is nagyon sokat változott, amit én a ’80-as években színháznak gondoltam – idézi fel az első emlékeit, mikor még édesapját, Király Leventét nézte Szegeden. – Nagyon tisztelem, becsülöm az ő pályafutását, de úgy gondolom, képtelen lettem volna ugyanazt megtenni.


A színészszakma viszont változatlanul kicsi, a partnereit már ismerte korábbról: Oszter Sándort, Verebes Istvánt, Esztergályos Cecíliát, Mahó Andreát és természetesen Lapis Erikát, aki a darabban és civilben is a felesége.

– Nem gondoltam volna, hogy ennyire kellemes élmény lesz Zsombón játszani – ismerte el. – Napközben a próbákat a művelődési házban tartottuk, este a szabadtéri színpadon, de még akkor is meleg van... A kikapcsolódás pedig: korábban már nyaraltam a gyerekekkel Horvátországban, a Csókos asszony után pedig elutazunk a feleségemmel kettesben Montenegróba.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!